Πέμπτη 29 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΟΗΕ - ΑΡΑΒΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
Ανεβαίνει το «θερμόμετρο»
  • Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
  • Οργή του αραβικού κόσμου για το αμερικανικό «βέτο» στην ανάπτυξη δύναμης προστασίας του παλαιστινιακού λαού, εξετάζει μέτρα μποϊκοτάζ
  • Ικανοποίηση στην Αραβική Σύνοδο για την επίτευξη ενότητας, παρά την αποτυχία κατάληξης σε κοινή στάση για το Ιράκ

Ισραηλινοί αστυνομικοί συγκεντρώνουν στοιχεία στο χώρο όπου εκδηλώθηκε η επίθεση αυτοκτονίας

Associated Press

Ισραηλινοί αστυνομικοί συγκεντρώνουν στοιχεία στο χώρο όπου εκδηλώθηκε η επίθεση αυτοκτονίας
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΑΜΜΑΝ - ΚΑΛΚΙΛΙΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά από τη νέα βομβιστική επίθεση, την τρίτη μέσα στις τελευταίες δύο ημέρες, εντός του Ισραήλ, ενώ τα αυτόνομα εδάφη θυμίζουν «καζάνι που βράζει». Η Αραβική Σύνοδος Κορυφής ολοκλήρωσε τις διήμερες εργασίες της, καταδικάζοντας την ισραηλινή τακτική, προχωρώντας σε περαιτέρω λήψη μέτρων στήριξης της παλαιστινιακής Ιντιφάντα, αποτυγχάνοντας, όμως, να καταλήξει σε κάποια οριστική συμφωνία για το θέμα του Ιράκ. Στο τελικό ανακοινωθέν, ο αραβικός κόσμος χρησιμοποιεί, για πρώτη φορά μετά από καιρό, ιδιαίτερα «σκληρή γλώσσα» απέναντι στις ΗΠΑ, μετά από το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανάπτυξη προστατευτικής, για τον παλαιστινιακό λαό, δύναμης.

Φορτωμένος με εκρηκτικά πλησίασε, χτες τα ξημερώματα, Παλαιστίνιος κομάντο αυτοκτονίας ομάδα Ισραηλινών μαθητών θρησκευτικού σχολείου που περίμεναν το θωρακισμένο σχολικό τους. Από την ισχυρότατη έκρηξη έχασαν τη ζωή τους 2 μαθητές, εκτός από τον κομάντο αυτοκτονίας, ενώ άλλοι 4 τραυματίστηκαν σοβαρά. Η επίθεση, της οποίας την ευθύνη ανέλαβε με τηλεφώνημά της η «Χαμάς», σημειώθηκε κοντά στην εβραϊκή κοινότητα Σντεχ Χεμέντ, κατά μήκος της «πράσινης γραμμής» κοντά στην πόλη Καλκιλία. Λίγη ώρα αργότερα, εξουδετερώθηκαν άλλες δύο βόμβες που είχαν τοποθετηθεί στις υπαίθριες αγορές, της Νετάνια και της Πέταχ Τίκβαχ, αντίστοιχα. Στην ανακοίνωσή της, η «Χαμάς» προειδοποιεί για, τουλάχιστον, άλλες επτά επιθέσεις αυτοκτονίας στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Από κηδεία εντεκάχρονου θύματος του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Από κηδεία εντεκάχρονου θύματος του ισραηλινού στρατού
Ο ισραηλινός στρατός και η αστυνομία έχει ενισχύσει σε πρωτοφανή βαθμό τις δυνάμεις του εντός των ισραηλινών πόλεων, αλλά και κατά μήκος της «πράσινης γραμμής», ενώ αυστηρότατος αποκλεισμός επιβλήθηκε στην Καλκιλία. Εντούτοις, στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν έκρυβαν την ανησυχία τους, τονίζοντας ότι παρά την πρωτοφανή κινητοποίηση ασφαλείας, τα τελευταία γεγονότα αποδεικνύουν ότι «είναι πρακτικώς αδύνατο» να τερματιστεί εντελώς η είσοδος των κομάντος στο ισραηλινό έδαφος.

«Είναι σαφής η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε πλέον, και θα προσπαθήσουμε να βάλουμε τέλος σε αυτήν», αρκέστηκε να δηλώσει ένας προβληματισμένος Αριέλ Σαρόν, κατά την αναγγελία της σύγκλησης εκτάκτου Υπουργικού Συμβουλίου ασφαλείας, για αργά χτες το βράδυ. «Θα απαντήσουμε αποφασιστικά, την κατάλληλη ώρα, στον τρόμο», προειδοποιούσε ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Ούζι Λαντάου, ενώ ο υπουργός Αμυνας Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ καταδείκνυε ως αποκλειστικό υπεύθυνο της κλιμάκωσης τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Οι πιέσεις προς την ισραηλινή ηγεσία να αναλάβει άμεση στρατιωτική σκληρή δράση, (με δεδομένες τις προτάσεις ακόμη και για ανακατάληψη αυτόνομων εδαφών) έχουν ενταθεί.

Τεταμένη η ατμόσφαιρα, χτες, όμως, και στα παλαιστινιακά εδάφη. Ενας 9χρονος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του και άλλα 3 μικρά παιδιά τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά από οβίδα του ισραηλινού στρατού, που δεν είχε εκραγεί ανάμεσα στα σπίτια τους, όπου και έπαιζαν, στην πόλη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας. Μία νεαρή Παλαιστίνια πέθανε από ασφυξία, εξαιτίας της βροχής δακρυγόνων που έριξε ο ισραηλινός στρατός σε διαδηλωτές στην πόλη Τζενίν, ενώ στη Χεβρώνα συνεχίστηκαν, χτες, για δεύτερη ημέρα, οι βανδαλισμοί παλαιστινιακών περιουσιακών στοιχείων, στη συνοικία Αμπού Σνέινεχ, από όπου προήλθαν τα θανατηφόρα, για το 10μηνο νήπιο, πυρά τη Δευτέρα το βράδυ. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Ναμπίλ Αμρ, απηχώντας και τις δηλώσεις του Γιάσερ Αραφάτ στο Αμμάν, τόνισε ότι «καταδικάζεται η τρομοκρατία» και συμπλήρωσε ότι η ευθύνη της όξυνσης βαρύνει το Ισραήλ, με την παρατεταμένη κατοχή, την άρνηση των συνομιλιών και τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό.

«Βέτο» οι ΗΠΑ

Στο «βέτο» των Ηνωμένων Πολιτειών σταμάτησε, χτες το πρωί, η υιοθέτηση της παλαιστινιακής πρότασης για αποστολή δύναμης παρατηρητών στα αυτόνομα εδάφη με στόχο την προστασία του παλαιστινιακού πληθυσμού. Η πρόταση είχε εξασφαλίσει τους αναγκαίους 9 ψήφους για να τεθεί προς ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Στην τελική διαδικασία απείχαν οι Βρετανία, Γαλλία, Νορβηγία, Ιρλανδία και Ουκρανία, αλλά το τελικό «όχι» είπαν οι ΗΠΑ παγώνοντας την, κατά πλειοψηφία, εφαρμογή της απόφασης.

Οπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας «ήταν ανεπαρκής γιατί, αν και αναφερόταν στην ασφάλεια των πολιτών και των δύο πλευρών, δεν αναφερόταν στην ανάληψη ευθυνών από την παλαιστινιακή ηγεσία». Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ, Νάσερ αλ Κίντουα, μίλησε για «μια πολύ δυσάρεστη στιγμή, ιδιαίτερα λόγω της νέας αμερικανικής ηγεσίας». Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι από το 1990 ως σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει το «βέτο» 5 φορές και όλες αφορούν τη Μέση Ανατολή, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν αρνητικές, για το Ισραήλ, αποφάσεις.

Πανηγύρια ενότητας και «σκληρό ύφος»

«Την επικίνδυνη για τον παλαιστινιακό λαό κατάσταση», επισημαίνει στο τελικό της ανακοινωθέν η Αραβική Σύνοδος, που επιρρίπτει τις ευθύνες στην «ευρύτατη επιθετικότητα των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής» και ζητά «την άμεση άσκηση δίωξης ως εγκληματιών πολέμου Ισραηλινών αξιωματούχων, για όσα έχουν πράξει σε βάρος όλων των αραβικών πληθυσμών». Στο τελικό κείμενο, το οποίο παρουσίασε ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Εσμάτ Αμπντέλ Μεγκίντ, εκφράζεται η «βαθύτατη δυσαρέσκεια των Αράβων για το "βέτο" των ΗΠΑ, του οποίου η αιτιολόγηση είναι φαιδρή και απαράδεκτη». Επίσης, η Αραβική Σύνοδος ενέκρινε την άμεση αποδέσμευση κονδυλίων για τη μηνιαία στήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής, επιμένει στην ανάπτυξη διεθνούς δύναμης προστασίας και προχωρά στην ενεργοποίηση αραβικού μποϊκοτάζ προς το Ισραήλ, του οποίου η εφαρμογή θα συζητηθεί σε επιμέρους συναντήσεις υπό την επίβλεψη της επιτροπής μποϊκοτάζ.

Επιμένοντας στην εικόνα ενότητας του αραβικού κόσμου, άλλωστε ήταν η πρώτη τακτική σύνοδος με τη συμμετοχή όλων των μελών μετά από δέκα χρόνια, ο ΓΓ του Συνδέσμου υποβάθμισε την αποτυχία επίτευξης κοινής στάσης στο θέμα του Ιράκ, το οποίο δεν αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν. Ο ετήσιος Πρόεδρος της Συνόδου, Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα, εξουσιοδοτήθηκε να συνεχίσει τις διπλωματικές επαφές στη βάση της Διακήρυξης του Αμμάν, ενός ανεπίσημου κειμένου, στο οποίο ζητείται η άμεση άρση των κυρώσεων με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία τόσο του Ιράκ όσο και του Κουβέιτ. Επίσης, επισήμως, ζητείται η καταβολή αποζημιώσεων στη Λιβύη, ενώ ομοφώνως προκρίθηκε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα για τη θέση του ΓΓ του Συνδέσμου, καθώς και η αραβική στήριξη προς την υποψηφιότητα του Κόφι Ανάν για ΓΓ του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ