Πέμπτη 29 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Οι απολύσεις θερίζουν...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΙΤΛΤΑΟΥΝ.-

Οι ανακοινώσεις για χιλιάδες απολύσεις, τείνουν πια να γίνουν καθημερινό φαινόμενο... Οι διαστάσεις που λαμβάνει το πρόβλημα είναι τρομακτικές, αφού σε λίγο θα καταστεί αναγκαίο μαζί με το δελτίο καιρού ή το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου να δίδονται και οι απολύσεις της ημέρας!

Καταρχάς, ο αμερικανικός κολοσσός μέσων μαζικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας «Walt Disney Co.» ανακοίνωσε χτες ότι σχεδιάζει να περικόψει 4.000 θέσεις εργασίας ή το 3% του συνολικού εργατικού δυναμικού του, επικαλούμενος «συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις εξαιτίας της εξασθένησης της οικονομίας», γεγονός που, βάσει των δεδομένων της εταιρίας έχει ήδη πλήξει το διαφημιστικό τζίρο και ενδέχεται να επεκταθεί και στον τομέα του τουρισμού.

Ο αμερικανικός κολοσσός κατά την ανακοίνωσή του, όπου δηλώνεται ότι θα περικοπούν 4.000 θέσεις εργασίας, διευκρινίζει ότι η αναγκαία περικοπή θα επιτευχθεί με τη συνεργασία των εργαζομένων, καθώς προβλέπεται ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Ωστόσο, εάν σε διάστημα ενός μήνα δεν επιτευχθεί ο απαιτούμενος αριθμός περικοπών, η «Walt Disney» θα προχωρήσει αυτοβούλως σε απολύσεις στο προσωπικό της, που παγκοσμίως αριθμεί 120.000 εργαζομένους με τους 55.000 εξ αυτών στο Ορλάντο της Φλόριντα, όπου βρίσκεται και η Ντίσνεϊλαντ. Ο εκπρόσωπος της εταιρίας, Τζον Ντρέγιερ, διευκρίνισε ότι με την περικοπή αυτή η «Walt Disney» εκτιμά πως θα πετύχει εξοικονόμηση δαπανών μεταξύ 350 εκατ. και 400 εκατ. δολ. ετησίως. Για το σκοπό αυτό η εταιρία θα προβεί σε έκτακτες δαπάνες 250 εκατ. δολαρίων.

Από το Γενάρη έχουν ήδη απολυθεί 535 εργαζόμενοι από την εταιρία στον τομέα του Διαδικτύου, αλλά είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική εταιρία ανακοινώνει περικοπή θέσεων εργασίας σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την εξασθένηση της οικονομίας και εξαιρουμένων των έκτακτων δαπανών που σχετίζονται με τη μείωση του προσωπικού της, η «Walt Disney» εμμένει στις προβλέψεις της, όσον αφορά την κερδοφορία της μακροπρόθεσμα.

Τα κακά μαντάτα δε σταματούν εδώ. Η εταιρία «Λόκχιντ Μάρτιν» ανακοίνωσε χτες ότι θα προχωρήσει σε περικοπή 600 θέσεων ή το 12% του συνολικού εργατικού δυναμικού της στη μονάδα παραγωγής στη βόρεια κομητεία του Τζέφερσον, εξαιτίας της δραστικής μείωσης των κερδών της για τη διετία 1998-2000, καθώς ο κλάδος της αστροναυτικής έχει πληγεί ιδιαιτέρως. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας οι απολύσεις θα γίνουν διά της αναγκαστικής εξόδου εργαζομένων σε πρόωρη συνταξιοδότηση και σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος, τότε θα προχωρήσει σε απολύσεις.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση η εταιρία έχει χάσει σημαντικά συμβόλαια τα τελευταία χρόνια, αρκεί να συνειδητοποιήσει κανείς τι σημαίνει η αποκλειστικότητα που θα έχει κατά την υλοποίηση των αναγκαίων ανιχνευτικών και δορυφορικών συστημάτων που είναι ενταγμένα στο «Εθνικό Αντιπυραυλικό Σύστημα» των ΗΠΑ, κοινώς «υιός του πολέμου των άστρων» για να συλλάβει τη διάσταση της οικονομικής δυστοκίας της αεροναυπηγικής εταιρίας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ