Πέμπτη 29 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΝΤΙΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Μάχες»... στις ράγες

ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΣΙΣΕΝΤΟΡΦ.-

Επί οκτώ ώρες προσπαθούσε με κομπρεσέρ η γερμανική αστυνομία να σπάσει τις αλυσίδες αλλά και τα μπετόν με τα οποία είχαν προσδεθεί οι τέσσερις αντιπυρηνικοί διαδηλωτές στις σιδηροδρομικές γραμμές του Σίσεντορφ, στη βόρεια Γερμανία, για να εμποδίσουν να περάσει από εκεί το τρένο που μεταφέρει φορτίο με πυρηνικά απόβλητα από τη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία, θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν επισκευές στις γραμμές προκειμένου να μπορέσει το τρένο, το οποίο έχει ήδη καθυστερήσει κατά μία μέρα, μετά τις επανειλημμένες προσπάθειες παρεμπόδισης του ταξιδιού του, να πραγματοποιήσει το τελευταίο σκέλος της διαδρομής του με προορισμό αποθηκευτικό χώρο στο Γκορλέμπεν.

Παρ' όλα αυτά, πονοκέφαλος για τις γερμανικές αστυνομικές αρχές παραμένουν ακόμη εκατοντάδες διαδηλωτές, που πραγματοποιούσαν από τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη καθιστική διαμαρτυρία, και αρκετοί άλλοι, που συνέχιζαν από το μεσημέρι της Τρίτης να συρρέουν στη σιδηροδρομική γραμμή. Τα μαχητικά στελέχη της οικολογικής οργάνωσης «Ρόμπιν Γουντ» είχαν συγκεντρωθεί από το βράδυ γύρω στις 24.00 ώρα Ελλάδας στη σιδηροδρομική γραμμή του Σίσεντορφ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 16 χιλιομέτρων από το σταθμό του Ντάνενμπεργκ, όπου το φορτίο με ραδιενεργά απόβλητα θα φορτωθεί σε φορτηγά και θα μεταφερθεί οδικώς στο κέντρο αποθήκευσης του Γκορλέμπεν. Οι οικολόγοι διαδηλωτές κοιμήθηκαν χτες στις σιδηροδρομικές γραμμές, έχοντας καθένας περάσει το ένα του χέρι σε ατσάλινο κύλινδρο, ο οποίος ήταν βυθισμένος σε μπετόν που είχε τοποθετηθεί κάτω από τις γραμμές.

Παράλληλα, οι ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αρχίσει την «ολομέτωπη επίθεση» και σε άλλα μέτωπα, στα οποία οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να συρρεύσουν προκειμένου να αποτρέψουν τη διάβαση του τρένου με τα πυρηνικά απόβλητα. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι συγκρούσεις είναι αιματηρές. Η αστυνομία ανακοίνωσε χτες ότι τουλάχιστον 5 αξιωματικοί της αστυνομίας έχουν τραυματιστεί ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν συλληφθεί.

Η «σύγκρουση του Γκορλέμπεν», που κρατά σχεδόν δύο βδομάδες τώρα, είναι το αποκορύφωμα της έντασης που επικρατεί εδώ και έναν χρόνο στη Γερμανία, σχετικά με την αλλαγή κατεύθυνσης της πολιτικής της κυβέρνησης όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πυρηνικής ενέργειας. Μόλις πέρσι, και παρά τις φωνές διαμαρτυρίας αλλά και τις προεκλογικές υποσχέσεις, η κυβέρνηση κατέληξε σε συμβιβασμό με τις βιομηχανίες που παράγουν πυρηνική ενέργεια, δηλαδή στο να κλείσουν αλλά σταδιακά και με επανεξέταση των υποθέσεων αρκετών πυρηνικών αντιδραστήρων, που θα παραμείνουν κατ' αυτόν τον τρόπο ενεργοί για μία εικοσαετία. Μια συμφωνία ανάλογη με αυτή που είχε καταλήξει η ελληνική κυβέρνηση το 1983 με το ΝΑΤΟ και είχε ανακηρύξει ότι οι «βάσεις φεύγουν σε πέντε χρόνια και 17 μήνες»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ