Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι πολυεθνικές ορμάνε στα φιλέτα

Οι βασικοί τομείς και οι επιχειρήσεις για τις οποίες ενδιαφέρονται οι γαλλικοί όμιλοι

Μεγαλύτερα μερίδια από τα φιλέτα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στα μεγάλα έργα διεκδικούν τα γαλλικά μονοπώλια, που επιχείρησαν να ενισχύσουν τη θέση τους με την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου. Ενδεικτικά:

Ενέργεια: Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός της «Total» έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων (φυσικό αέριο και πετρέλαιο), που αναμένεται να προκηρυχθούν για τη Νότια Κρήτη. Παράλληλα, γαλλικοί όμιλοι εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν στην εκποίηση του 17% της ΔΕΗ, με την εταιρεία EDF να θεωρείται πιο πιθανό να διεκδικήσει ρόλο «στρατηγικού επενδυτή» στην επιχείρηση και τη γερμανική εταιρεία RWE να κινείται μελλοντικά προς την απόκτηση της «μικρής ΔΕΗ». Ανοιχτό είναι επίσης το ενδεχόμενο για συμμετοχή της ιταλικής «Edison», που ελέγχεται από τη γαλλική EDF, στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ.

Υδάτινοι πόροι: Για τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ενδιαφέρονται οι γαλλικοί όμιλοι «Veolia» και «Suez», που κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά διαχείρισης υδάτων, με τη δεύτερη να έχει ήδη «βάλει πόδι» στην ΕΥΑΘ, στην οποία κατέχει περί το 5%.

Οδικοί άξονες: Ο γαλλικός όμιλος «Vinci», επικεφαλής της κοινοπραξίας «Γέφυρα» που διαχειρίζεται τη ζεύξη Ρίου - Αντίρριου, είναι επικεφαλής και του ομίλου «Ολύμπια Οδός», που έχει αναλάβει το τμήμα Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, ενώ συμμετέχει και στην κοινοπραξία κατασκευής και διαχείρισης του τμήματος Μαλιακός - Κλειδί.

Σιδηρόδρομοι: Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων (SNCF) ενδιαφέρεται κυρίως για το κομμάτι των εμπορευματικών μεταφορών, ενώ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος φαίνεται επίσης να είναι υπό εξέταση. Ιδιαίτερα εποφθαλμιούν την ακίνητη περιουσία του σιδηρόδρομου, καθώς και τα εμπορευματικά κέντρα σε Θριάσιο και Θεσσαλονίκη. Οι εταιρείες «Alstom» και «Bombardier» φέρεται να είναι μεταξύ των ενδιαφερομένων για την επικείμενη αποκρατικοποίηση της «Rosco», της εταιρείας που αναλαμβάνει τις συντηρήσεις του τροχαίου υλικού.

Αεροδρόμια: Ο γαλλικός κατασκευαστικός όμιλος «Vinci» έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον τόσο για τις αποκρατικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων όσο και για το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», από το οποίο είχε εκφράσει στο παρελθόν την πρόθεσή της να αποχωρήσει η εταιρεία «Χόχτιφ». Η γαλλική εταιρεία έχει ενδιαφερθεί και αναμένεται η συμμετοχή της στον επικείμενο διαγωνισμό για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, στην ομιλία που έκανε ενώπιον των Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών, αναφέρθηκε ονομαστικά (!) στις παραπάνω επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι ήδη 120 γαλλικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έχουν δημιουργήσει 33.000 θέσεις απασχόλησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ