Παρασκευή 30 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΥΓΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Κόβουν την πίστωση στα φάρμακα

Ο ασφαλισμένος θα πληρώνει ολόκληρη την αξία στο φαρμακείο και στη συνέχεια θα εισπράττει το ποσό που του αντιστοιχεί από το ασφαλιστικό ταμείο

Στην πληρωμή των φαρμάκων απ' την τσέπη τους οδηγούνται οι ασφαλισμένοι εφτά μεγάλων ταμείων απ' την Κυριακή 1.4.2001, καθώς οι φαρμακοποιοί σταματούν την επί πιστώσει χορήγηση των φαρμάκων, όπως ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).

Η απόφαση για την αναστολή χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει ισχύει για τα ταμεία ΤΕΒΕ, ΟΓΑ, ΗΣΑΠ, ΤΣΜΕΔΕ, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πανεπιστημιακή Λέσχη και Πάντειο Πανεπιστήμιο. Παρόμοιες αποφάσεις, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη του ΦΣΑ, έχουν πάρει οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι όλης της Μακεδονίας, της Κρήτης και της Πάτρας. Οι ασφαλισμένοι αυτών των ταμείων θα πληρώνουν μετρητοίς ολόκληρη την αξία των φαρμάκων και στη συνέχεια θα εισπράττουν απ' τον ασφαλιστικό τους οργανισμό το ποσό που εγκρίνουν.

Η κατάληξη σε αυτή τη δραματική κατάσταση για ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού - όπως οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι φτωχοί - είναι αποτέλεσμα των πολλαπλών επινοήσεων της κυβέρνησης να μετακυλήσει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης απευθείας στις τσέπες των δικαιούχων, στο όνομα δήθεν της περιστολής της σπατάλης.

Προσφάτως «ενεργοποιήθηκε» το Προεδρικό Διάταγμα του 1975, βάσει του οποίου αλλάζει ριζικά ο τρόπος εξόφλησης των λογαριασμών των φαρμακείων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Τώρα με τη νέα ρύθμιση, στο νέο ΠΔ (67/2000), πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν επιτρέπουν, ακόμα και σε Ταμεία που θέλουν να πληρώσουν, να προβούν στην εξόφληση των χρεών τους προς τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, για να πληρωθεί ένα ένταλμα, θα πρέπει πρώτα να υπογραφεί από τον πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος όμως αρνείται να το υπογράψει, εάν προηγουμένως δεν ελεγχθούν όλες οι συνταγές. Ο έλεγχος όμως πιθανόν να διαρκέσει δύο χρόνια. Οπότε, τότε θα γίνει και η εξόφληση των χρεών Ασφαλιστικών Ταμείων.

Κι ενώ ο ασφαλισμένος μπορεί να εισπράξει αμέσως απ' τον ασφαλιστικό οργανισμό το ποσό που του αντιστοιχεί, δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και ο φαρμακοποιός προσκομίζοντας τα ίδια παραστατικά: Ο φαρμακοποιός δηλαδή πρέπει να μπει στη διαδικασία του Ελεγκτικού Συνεδρίου που μπορεί να κρατήσει και δυο χρόνια. Ετσι και αυτή η «κατά μόνας» εξόφληση - και η αποφυγή μέσω των συλλογικών συμβάσεων των φαρμακευτικών συλλόγων - αποτελεί την ιδεολογική προετοιμασία και «εκπαίδευση» για τις συναλλαγές μέσω των ιδιωτικών ασφαλίσεων, που οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης.

Ηδη αρκετά Ασφαλιστικά Ταμεία, ποντάροντας στη διάταξη αυτή, καθυστερούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τα φαρμακεία. Στην Αττική τα χρέη ξεπερνούν τα δύο δισ. δραχμές.

Ετσι ακόμα και ταμεία, όπως το ΤΕΒΕ, που έχουν τα χρήματα να πληρώσουν, δεν μπορούν να το κάνουν. Βέβαια, έχουν ευθύνη και οι διοικητές των Ταμείων που άφησαν το θέμα να συρθεί σε αυτή την παράλογη κατάσταση. Ακόμα και οι διοικήσεις των φαρμακευτικών συλλόγων θα έπρεπε να συγκροτήσουν ένα ευρύ μέτωπο αντίστασης και όχι να χρησιμοποιούν ως μόνο μέσο πίεσης τον ασφαλισμένο.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκαν πράγματα που αποδείχνουν ότι στο όνομα των περικοπών των δαπανών χρησιμοποιούνται οι πιο παράλογες και αντιφατικές οδηγίες:

  • Απορρίπτονται συνταγές στις οποίες η συμμετοχή των ασφαλισμένων που έχει αναγράψει ο θεράπων γιατρός δε συμφωνεί με την πάθηση!!!
  • Απορρίπτονται συνταγές για τον ως άνω λόγο ακόμα και αν αυτές είναι θεωρημένες από Ελεγκτή ιατρό των Ταμείων!!!
  • Απορρίπτονται συνταγές που περιέχουν φάρμακα τα οποία δε συμβαδίζουν με την ειδικότητα του ιατρού!!!
  • Απορρίπτονται συνταγές που περιέχουν φάρμακα τα οποία το κάθε Ταμείο απαιτεί διαφορετικές διεκπεραιώσεις, οι οποίες δεν προβλέπονται από το ΠΔ 67/2000 και οι οποίες δεν αφορούν το επάγγελμά μας!!!
  • Απορρίπτονται συνταγές επειδή κάποιο από τα αναγραφόμενα φάρμακα (και όχι η πάθηση) δε δικαιολογεί το μηδενικό ή μειωμένο ποσοστό συμμετοχής!!!
  • Στο ΙΚΑ υπάρχει ελεγκτής γιατρός Ανευ Ειδικότητας που ελέγχει ειδικευμένους! Κι όταν τέθηκε το θέμα στην υποδιοικητή, δόθηκε η απάντηση της προσαρμογής στα νέα δεδομένα.
  • Τα ταμεία σταμάτησαν τη χορήγηση των νέων εμβολίων για τη μηνιγγίτιδα, μετά την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας ότι δεν υπάρχει επιδημία μηνιγγίτιδας.

«Αρνούμαστε να κάνουμε κοινωνική πολιτική για μια ανάλγητη κυβέρνηση χωρίς κοινωνικό πρόσωπο», δήλωσαν οι φαρμακοποιοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ