Παρασκευή 30 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΥΓΕΙΑ
Πάλη για δωρεάν υγεία και πρόνοια
  • Μαχητική συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της Αθήνας σωματείων από έξι νοσοκομεία και δυο ιδρύματα πρόνοιας
  • Σύσκεψη σωματείων τη Δευτέρα στον «Ευαγγελισμό», ώρα 2.30 μ.μ.

Ηταν μια πορεία με μεγάλη μαζικότητα και παλμό
Ηταν μια πορεία με μεγάλη μαζικότητα και παλμό
«Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, για δωρεάν υγεία ενότητα και πάλη» και «Εξω οι εταιρίες απ' τα νοσοκομεία, δώστε λεφτά για την υγεία», ήταν η μαχητική απάντηση των εργαζομένων στα νέα σχέδια της κυβέρνησης για την περαιτέρω εκχώρηση τομέων των δημόσιων νοσοκομείων.

Χτες στο κέντρο της Αθήνας διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι έξι νοσοκομείων και δύο ιδρυμάτων πρόνοιας. Κοινός τόπος ήταν η ανάγκη περαιτέρω συντονισμού: Ετσι τη Δευτέρα (2.4.2001) θα γίνει σύσκεψη σωματείων στο Δώμα του «Ευαγγελισμού», για περαιτέρω αποφάσεις.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αύξηση 25% στο βασικό μισθό για την κάλυψη των πραγματικών τους αναγκών και άμεση χορήγηση επιδόματος 100.000 δραχμών το μήνα τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στην πρόνοια. Απαίτησαν επίσης να ενταχθεί το επάγγελμα των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, να διατηρηθούν τα κεκτημένα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, να μην αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, να μη μειωθούν οι συντάξεις και να μην περικοπεί το εφάπαξ.

Η συγκέντρωση

Στις 9 το πρωί οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού», του «Αγιου Σάββα», του «Θριάσιου» Ελευσίνας, του «Ιπποκράτειου», του «Αγλαΐα Κυριακού», του Δημοτικού Νοσοκομείου «Ελπίς», του «Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας», του Κέντρου Βρεφών «Η Μητέρα» συγκεντρώθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο.

Οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό»
Οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό»
Στις σύντομες ομιλίες των εκπροσώπων των ταμείων επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση των τομέων των νοσοκομείων «απ' τα κάτω».

«Δώστε λεφτά για την υγεία, έξω τα ράντζα απ' τα νοσοκομεία» και «Κάτω τα χέρια απ' τα ταμεία, δώστε λεφτά για πρόνοια - υγεία» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της πορείας που ξεκίνησε με προπομπό το πανό του «Ευαγγελισμού»: «Δημόσια δωρεάν υγεία. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ενταξη στα Βαρέα - Ανθυγιεινά. Αυξήσεις τώρα», αλλά και... με μια διμοιρία των ΜΑΤ.

Ακολουθούσαν τα πανό των εργαζομένων του «Θριάσιου» που είχαν μια ιδιαίτερα μαζική και δυναμική παρουσία στη χθεσινή πορεία, των εργαζομένων του νοσοκομείου «Ελπίς» και των φορέων της πρόνοιας, αλλά και των εργαζομένων του «Αγιου Σάββα»: «Προσλήψεις, κίνητρα και ευαισθησία, να γίνει πιο καλή η νοσηλεία».

Κατά τη διάρκεια της πορείας οι εργαζόμενοι μοίραζαν ενημερωτικό φυλλάδιο στους πολίτες της Αθήνας, στο οποίο αναφέρονται τα αιτήματά τους, αλλά και οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την εικόνα διάλυσης και εγκατάλειψης που δίνουν τα νοσοκομεία.

«Φτάνει πια η κοροϊδία, δώστε λεφτά για πρόνοια - υγεία» και «Δώστε αυξήσεις στο βασικό μισθό, εδώ και τώρα νοσοκομειακό» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν οι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των ολιγόλεπτων στάσεων που έκαναν μπροστά στη Βουλή και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οι εργαζόμενοι στην πρόνοια
Οι εργαζόμενοι στην πρόνοια
Λίγο αργότερα, οι διαδηλωτές έφτασαν στο υπουργείο Υγείας. Εκεί, κλούβες, διμοιρίες των ΜΑΤ και άνδρες των ειδικών δυνάμεων είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στην οδό Αριστοτέλους και το κτίριο του υπουργείου, προκαλώντας την αγανάκτηση των διαδηλωτών, οι οποίοι κατήγγειλαν την κυβερνητική τρομοκρατία φωνάζοντας «Αίσχος», αλλά και συνθήματα: «Εσείς με ΜΑΤ και με τρομοκρατία, εμείς με το λαό για δωρεάν υγεία», «Οι υγειονομικοί δεν είναι τρομοκράτες, μαζί με το λαό και τους εργάτες».

Οι εκπρόσωποι των σωματείων επιδίωξαν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για να αντιμετωπίσουν, κατά την προσφιλή τακτική της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας απέναντι στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, την άρνηση. «Οταν κάναμε πορεία ένας ένας, ακόμα και το μικρότερο αριθμό διαδηλωτών δεχόταν κάποιος εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας να συναντηθεί μαζί μας. Τώρα που όλοι μαζί ενωμένα διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, δε δέχονται ούτε καν αυτή τη συνάντηση», υπογράμμισε στους συγκεντρωμένους ο Ηλ. Σιώρας πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού».

Παράλληλα, ο Η. Σιώρας και οι εκπρόσωποι των σωματείων των άλλων νοσοκομείων κάλεσαν σε συντονισμό και ενοποίηση του αγώνα των εργαζομένων όλων των νοσοκομείων, αφού και από τη σύσκεψη των νοσοκομείων που έγινε στα γραφεία της ΠΟΕΔΗΝ προέκυψε η ανάγκη του κοινού αγώνα, που προκύπτει και από τα αιτήματα που είναι ουσιαστικά κοινά για όλους τους χώρους.

Στα πλαίσια αυτά η γενική συνέλευση του «Ευαγγελισμού» εξουσιοδότησε το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων να προχωρήσει σε συντονισμό δράσης με χώρους που έχουν τα ίδια αιτήματα, με ταυτόχρονο κάλεσμα προς την ΠΟΕΔΗΝ να συντονίσει πανελλαδικά τις διεκδικήσεις.

Οι εργαζόμενοι παρέμειναν για αρκετή ώρα έξω από το υπουργείο Υγείας φωνάζοντας συνθήματα και διαλύθηκαν, αφού ανανέωσαν το ραντεβού τους για νέους αγώνες.

  • Πορεία στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες και οι εργαζόμενοι του ΠΙΚΠΑ. Για σήμερα έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 9 π.μ. στη Χαριλάου Τρικούπη και πορεία στο υπουργείο Υγείας.
  • Σήμερα Παρασκευή οι εργαζόμενοι του «Θριάσιου» πραγματοποιούν νέα στάση εργασίας από τις 12 μ. - 3 μ.μ. και συγκέντρωση έξω από τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ