Τετάρτη 6 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΦΛΩΡΙΝΑ - ΣΙΑΤΙΣΤΑ - ΔΙΣΤΟΜΟ
Ιστορικοί περίπατοι της ΚΝΕ

Καστοριά
Καστοριά
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, το Σαββατοκύριακο, οι ιστορικοί περίπατοι για μαθητές που διοργάνωσε η ΚΝΕ στους νομούς Καστοριάς, Φλώρινας και Κοζάνης και ήταν αφιερωμένοι στα 70 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.

Στην Καστοριά, πρώτος σταθμός, ήταν το μνημείο του ΕΑΜ, όπου έγινε αναφορά σε όλη την περίοδο 1940-44, αλλά και για την προηγούμενη περίοδο, για την καπιταλιστική οικονομική κρίση του 1929, για το πώς φτάσαμε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και για την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και την Απελευθέρωση. Δεύτερος σταθμός ήταν η πλατεία Βαν Φλιτ, όπου έγινε αναφορά για την περίοδο 1946 - 1949 και τα μαύρα χρόνια του εμφυλίου που ακολούθησαν μετά την Απελευθέρωση, για τον ένοπλο αγώνα του ΚΚΕ μέσα από τον ΔΣΕ, τα κυνηγητά, τις εξορίες, τους διωγμούς. Τρίτος και τελευταίος σταθμός, τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Καστοριάς του ΚΚΕ, όπου οι μαθητές, οι φοιτητές, καθώς και νέοι εργαζόμενοι συζήτησαν με μαχητές της Αντίστασης.

Στη Σιάτιστα Κοζάνης, οι μαθητές επισκέφθηκαν το μνημείο της ιστορικής μάχης του Φαρδύκαμπου, όπου είναι θαμμένα τα οστά των 7 μελών του μακεδονικού γραφείου του ΚΚΕ που σφαγιάστηκαν την άνοιξη του 1943 στην περιοχή Ημερα Κοζάνης από δοσίλογους συνεργάτες των Γερμανών φασιστών.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το χρονικό που οδήγησε στη μάχη του Φαρδύκαμπου. Τον Ιανουάριο του 1943 δυνάμεις του ΕΛΑΣ εισέβαλαν στο σταθμό Χωροφυλακής της Σιάτιστας, καταλύοντας την κατοχική εξουσία στην πόλη. Αρκετοί χωροφύλακες προσχώρησαν τότε στον ΕΛΑΣ. Το Μάρτιο το ΕΑΜ Σιάτιστας πληροφορείται πως μεγάλη φάλαγγα του ιταλικού στρατού με πολεμοφόδια και τρόφιμα θα κινούνταν από την Κοζάνη με κατεύθυνση τη Σιάτιστα και τα Γρεβενά. Ο ΕΛΑΣ προχώρησε σε μαζική κινητοποίηση των κατοίκων της Σιάτιστας, για την αντιμετώπιση των δυνάμεων των κατακτητών. Στις 4 Μαρτίου, δυνάμεις του ΕΛΑΣ αποτελούμενες από 200 - 250 αντάρτες συνέτριψαν μια ιταλική φάλαγγα 180 ανδρών. Επρόκειτο για την πλέον εντυπωσιακή ως τότε νίκη του αντάρτικου, για το σημείο καμπής που σηματοδοτούσε την έναρξη μιας νέας εποχής. Οι αντάρτες βρίσκονταν πλέον με όλμους και πυροβολικό. Το πιο σπουδαίο όμως, ολόκληρες ζώνες της κατεχόμενης χώρας ήταν πλέον ελεύθερες. Η λαϊκή εξουσία είχε πλέον τόπο να εγκατασταθεί και ν' ανθίσει.

Στο μνημείο...
Στο μνημείο...
Στη Φλώρινα, οι μαθητές επισκέφθηκε το μνημείο του ΔΣΕ, στο σημείο όπου μετά τη μάχη της Φλώρινας το Φλεβάρη του 1949, θάφτηκαν νεκροί και ζωντανοί περίπου 800 μαχητές του ΔΣΕ.

Στο Δίστομο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και ιστορικός περίπατος στο μαρτυρικό Δίστομο που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Οργάνωση Λιβαδειάς - Φωκίδας της ΚΝΕ.

Οι νέοι και οι νέες, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα μάθημα Ιστορίας διαφορετικό από τα άλλα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή βίντεο σχετικό με τη σφαγή του Διστόμου, το ολοκαύτωμα αυτό, που έμεινε στην Ιστορία λόγω της εξαιρετικής αγριότητας που έδειξαν οι Γερμανοί κατακτητές, αλλά και οι ντόπιοι συνεργάτες τους. Εκτός από τα γεγονότα του Δίστομου αναφέρθηκαν στοιχεία για όλη την περιοχή και κυρίως για τον Καρακόλιθο, όπου 134 πατριώτες εκτελέστηκαν ως αντίποινα για τη δολοφονία δύο Γερμανών αξιωματικών.

Αφού οι νεολαίοι ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού, έγινε ομιλία για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ από την Μαρία Σβολιαντοπούλου, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Λιβαδειάς - Φωκίδας της ΚΝΕ.

Ιδιαίτερα απασχόλησε τη συζήτηση η διαπαιδαγώγηση των νέων κομμουνιστών και γενικότερα της νεολαίας, με αφορμή και τα μαθήματα «διάπλασης των παίδων» που διοργάνωσε πρόσφατα η Χρυσή Αυγή.

Τις επόμενες μέρες
  • Ιστορικούς περιπάτους διοργανώνει ακόμα η ΚΝΕ σε μια σειρά πόλεις:

...της μάχηςτου Φαρδύκαμπου
...της μάχηςτου Φαρδύκαμπου
-- Στην Κατερίνη, Σάββατο 9 Μάρτη, 11 π.μ., στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού.

-- Στο Κιλκίς, Κυριακή 10 Μάρτη, 4 μ.μ., στην πλατεία Ειρήνης.

-- Στη Βέροια, Κυριακή 10 Μάρτη, 12.30 μ.μ., στο μνημείο των πεσόντων 1940 - 1945.

  • Επίσης, στην Κατερίνη, την Κυριακή 10 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΚΝΕ θα προβληθεί η ταινία «Ο Κλοιός», που αναφέρεται στην πρώτη αεροπειρατεία που έγινε στην ελληνική ιστορία, αεροπειρατεία την οποία πραγματοποίησε η ΕΠΟΝ.

Στο μουσείο στο Δίστομο
Στο μουσείο στο Δίστομο

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ