Τετάρτη 6 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
Το ΤΕΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Προτάσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση στα τεχνικά επαγγέλματα παρουσίασε, χτες σε συνέντευξη Τύπου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Η παρουσίαση έγινε μια μέρα πριν την παρουσίαση του σχεδίου «Αθηνά» στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή. Και οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ υποστήριξαν πως το σχέδιο «Αθηνά» είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά άτολμο.

Το ΤΕΕ πρότεινε συγχώνευση των αντίστοιχων Τμημάτων ΤΕΙ στα Τμήματα των Πολυτεχνικών Σχολών και του ΕΜ Πολυτεχνείου, δραστική μείωση των εισακτέων στις σχολές του κλάδου σε 2.200 σε πρώτη φάση (σήμερα όπως ειπώθηκε οι εισακτέοι είναι 12.000 στα ΤΕΙ και 4.000 στις Πολυτεχνικές Σχολές) στις νέες συγχωνευμένες πενταετείς σχολές που προτείνουν. Ενδεικτικό είναι ότι στις προτάσεις του ΤΕΕ είναι η «αξιολόγηση», όπως την προωθεί και η κυβέρνηση. Επίσης, πρότεινε ειδικότητες μεγάλου εύρους, αλλά με «ευελιξία σε γνωστικά αντικείμενα». Παράλληλα, έκανε προτάσεις για «ενιαίο σύστημα και προδιαγραφές σε δημόσια και ιδιωτικά έργα».

Πάντως, αξιοσημείωτο είναι πως το ΤΕΕ προχώρησε σε αναπαραγωγή όλου του «μύθου» των επαγγελματικών δικαιωμάτων, που στην πράξη έχουν καταργηθεί όχι μόνο για τους μηχανικούς, αλλά για κάθε εργαζόμενο. Τελικός κριτής είναι η «αγορά» και το κατά πόσο εξυπηρετείται ο εργοδότης, απ' τον α' ή β' μηχανικό. Σε αυτή τη διαδικασία το ΤΕΕ θέλει να παίξει το ρόλο σύμβουλου του κράτους, μπαίνοντας στο «χορό» των πιστοποιήσεων ειδικοτήτων κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ