Κυριακή 10 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για το Καταστατικό

Το Καταστατικό του Κόμματος είναι ο βασικός κανονισμός που καθορίζει τις διατάξεις λειτουργίας του. Δεν ήταν αναγκαίο να προταθεί σχέδιο νέου Καταστατικού. Επιμέρους αλλαγές μπορούσαν να γίνουν με τροποποίηση ορισμένων άρθρων του ισχύοντος. Το νέο Καταστατικό ενισχύει υπέρμετρα το συγκεντρωτισμό, αδυνατίζει τον έλεγχο της κομματικής βάσης προς τα παραπάνω όργανα και περιορίζει την εσωκομματική δημοκρατία. Δεν επιβάλλει καμία ποινή σε στελέχη που εμποδίζουν την κριτική. Οι αλλαγές που γίνονται σχετίζονται με την αλλαγή του Προγράμματος και διαμορφώνουν τελικά ένα μικρό, στενό, ελεγχόμενο κόμμα.

Συγκεκριμένα:

  • Στον πρόλογο του ισχύοντος Καταστατικού αναφέρεται η επίμονη και δημιουργική τήρηση και εφαρμογή των αρχών που αποτελούν πρώτιστο καθήκον κάθε μέλους του Κόμματος το οποίο αντικαθίσταται με την αυστηρή τήρηση και εφαρμογή τους. Πρόταση: Να διατηρηθεί η ισχύουσα διατύπωση και να περιληφθεί η τελευταία παράγραφος του προλόγου που αναφέρεται στις προσωπικές αρετές, τις ικανότητες και τη δράση κάθε μέλους, η οποία κακώς απαλείφθηκε.
  • Στην εισαγωγή του ισχύοντος Καταστατικού στην παράγραφο α αναφέρεται: «Από ένα μαζικό επαναστατικό κόμμα». Αντικαθίσταται ως εξής: «Από ένα επαναστατικό κόμμα». Απαλείφθηκε το μαζικό. Θέλουμε ένα μικρό συρρικνωμένο Κόμμα; Πρόταση: Να διατηρηθεί η ισχύουσα διατύπωση καθώς και η εισαγωγή των παραγράφων β έως ε που αναφέρονται στην υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας για την ειρήνη και την προστασία του περιβάλλοντος, σε μια ισχυρή συμμαχία ενάντια στον ιμπεριαλισμό για ουσιαστικές αντιιμπεριαλιστικές αντιμονοπωλιακές δημοκρατικές αλλαγές, στη συλλογικότητα, τον έλεγχο, την κριτική και αυτοκριτική (γιατί χωρίς συλλογικότητα δε λειτουργεί ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός), να συνδέει διαλεκτικά το διεθνισμό με τον πατριωτισμό.
  • Στο κεφάλαιο 1, άρθρα 1 έως 4 του προτεινόμενου Καταστατικού παραλείφθηκαν βασικές διατάξεις του ισχύοντος όπως των άρθρων 9 έως 12 που αναφέρονται στην αρχή της συλλογικότητας, στη γενίκευση απόψεων και εμπειριών των μελών του Κόμματος, εξωκομματικών και εργαζομένων, στην άποψη ότι στελέχη και μέλη που εμποδίζουν την κριτική φέρουν σοβαρή ευθύνη και αντιμετωπίζουν κυρώσεις μέχρι και διαγραφή από το Κόμμα και στην οργανωτική δομή με την κατάργηση των Νομαρχιακών Επιτροπών. Πρόταση: Να διατηρηθεί η ισχύουσα διατύπωση των παραπάνω άρθρων.

Επιπλέον προτείνεται:

Α. Να παραλειφθεί η παράγραφος (η), άρθρο 7 σχετικά με την ανακαταγραφή των μελών.

Β. Η εκλογή Επιτροπής Κομματικού Ελέγχου να γίνεται από το Συνέδριο και η εκλογή του προέδρου της να γίνεται από τα μέλη της.

Γ. Να καταργηθούν οι επιτροπές προτάσεων, τα μέλη του Κόμματος να προτείνουν και να έχουν την ευθύνη για την ανάδειξη των οργάνων και των αντιπροσώπων από την ΚΟΒ ως το Συνέδριο.

Δ. Να παραμείνει η διάταξη του άρθρου 44 του ισχύοντος Καταστατικού που αφορά τη σχέση κόμματος - ΚΝΕ (να υπάρχει οργανωτική αυτοτέλεια της ΚΝΕ).

Ε. Να παραμείνει η διατύπωση του άρθρου 43 για την ευθύνη διαμόρφωσης των ψηφοδελτίων. Να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη της ΚΟΒ και των οργάνων που ανήκουν, καθώς επίσης και φίλων του Κόμματος, και όχι όπως προβλέπει το άρθρο 40 του σχεδίου την ανυπαρξία γνώμης των μελών του Κόμματος.

ΣΤ. Να διαγραφεί το άρθρο 49 του σχεδίου διότι δεν επιτρέπεται η διαγραφή ενός κομματικού μέλους από το καθοδηγητικό όργανο παρά μόνο από την ΚΟΒ που ανήκει.


Σεραφείμ Τσιώνος
ΚΟΒ Βλαχομαχαλά - Καρδίτσα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ