Πέμπτη 21 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Νέος μηχανισμός ιμπεριαλιστικής παρέμβασης

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Μηχανισμό ταχύτερης χρηματοδότησης «ακτιβιστών» και «ομάδων», που μάχονται τάχα για τη «δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα», ώστε να χειραγωγούνται (σύμφωνα με τις επιταγές και τα συμφέροντα ιμπεριαλιστικών κέντρων) πολιτικά κινήματα σε ανατολική Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή δημιουργείται σύντομα μέσω του νεοϊδρυθέντος «Ευρωπαϊκού Προικοδοτήματος για τη Δημοκρατία». Το ίδρυμα θα λειτουργήσει το καλοκαίρι με έδρα τις Βρυξέλλες και επικεφαλής τον Πολωνό απερχόμενο υφυπουργό Εξωτερικών Τζέρτζι Πομιανόφσκι.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Πολωνός διπλωμάτης στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», το «Ευρωπαϊκό Προικοδότημα για τη Δημοκρατία» θα λειτουργεί με πρότυπο το ανάλογο αμερικανικό «Εθνικό Προικοδότημα για τη Δημοκρατία» και έχει ήδη στον προϋπολογισμό του κονδύλια ύψους 18.000.000 ευρώ από Πολωνία, Σουηδία, Δανία, Ολλανδία και Ελβετία. Μέσω του «Προικοδοτήματος» για τη... «δημοκρατία» θα δίνονται χορηγίες, υποτροφίες και οικονομικές ενισχύσεις σε άτομα ή ομάδες που θα δρουν για τη δήθεν «άνθιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου» σε Λευκορωσία, Συρία, Λιβύη, Αίγυπτο «και άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Ευρώπης.

Ο Πομιανόφσκι σημείωσε ότι η ιδέα για τη δημιουργία του ιδρύματος ανήκει στον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών Ράντεκ Σικόσκι μετά (τη δυσάρεστη για τη Βαρσοβία και τις Βρυξέλλες) επανεκλογή του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο στις αρχές του 2011 και τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη». Τότε, εξήγησε ο Πομιανόφσκι, η ΕΕ διαπίστωσε σοβαρές αδυναμίες για την ενεργό υποστήριξη, χρηματοδότηση (και χειραγώγηση) τέτοιων ...κινημάτων που έρχεται να καλύψει το εν λόγω ίδρυμα, που θα αναπτύξει την προπαγάνδα του και στα ρωσικά και αραβικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ