Πέμπτη 21 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΤΣΕΧΙΑ
Αντιπαράθεση για τα ενεργειακά μονοπώλια

ΣΟΦΙΑ - ΠΡΑΓΑ.--

Τριγμούς στις σχέσεις Βουλγαρίας - Τσεχίας προκαλούν οι εντεινόμενες αντιδράσεις στη Σόφια για τις πανάκριβες υπηρεσίες που προσφέρουν τα ξένα μονοπώλια Ενέργειας. Χτες, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετάρ Νέτσας, καταφέρθηκε εναντίον της απόφασης του Βούλγαρου Γενικού Εισαγγελέα Σωτήρ Τσατσάροφ να ανακαλέσει την άδεια της θυγατρικής της τσέχικης κρατικής εταιρείας CEZ στη Βουλγαρία, αποκαλώντας την εξέλιξη «μέρος πολιτικών παιχνιδιών» που σχετίζονται με την πτώση της προηγούμενης κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ και τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 12ης Μάη.

«Περιμένω από τη Βουλγαρία, ως χώρας - μέλους της ΕΕ να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις, την ευρωπαϊκή και την εθνική της νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων και των νόμων για την προστασία των ξένων επενδύσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νέτσας, χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανή» την απόφαση του Βούλγαρου Εισαγγελέα να ανακαλέσει την άδεια της CEZ, επικαλούμενος ευρήματα ερευνών για μαζικές παραβάσεις του ρυθμιστικού πλαισίου από την εταιρεία.

Το ίδιο 24ωρο, ένας ακόμη άνεργος απελπισμένος Βούλγαρος αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φτώχεια και την αδυναμία του να εξασφαλίσει ακόμη και ένα καρβέλι ψωμί στο ανήλικο παιδί του. Ο 41χρονος άνδρας λούστηκε με βενζίνη χτες το πρωί στο στάδιο του βόρειου χωριού Σίτοβο και νοσηλεύεται έκτοτε σε κρίσιμη κατάσταση με σοβαρά εγκαύματα σε όλο του το κορμί. Είναι ο έκτος που αυτοπυρπολείται από τις 16 Φλεβάρη για την οικονομική κρίση, τη φτώχεια και την ανεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ