Πέμπτη 21 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Στήριξη της ισραηλινής κατοχής

Από χτεσινή διαδήλωση στη Ραμάλα κατά της πολιτικής των ΗΠΑ οι οποίες στηρίζουν το Ισραήλ
Από χτεσινή διαδήλωση στη Ραμάλα κατά της πολιτικής των ΗΠΑ οι οποίες στηρίζουν το Ισραήλ
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Αρχισαν χτες οι επαφές του Αμερικανού Προέδρου κατά την πρώτη του επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου επανέλαβε, εξαρχής, τα περί «άρρηκτης σχέσης στην αιωνιότητα» μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, διευκρινίζοντας ότι αυτή η σχέση είναι «προς το συμφέρον και των ΗΠΑ», για να καταλήξει ότι στόχος παραμένει η επίτευξη ειρήνης «στους Αγιους Τόπους», κάτι που «δεν θα γίνει εις βάρος του Ισραήλ». Ο Νετανιάχου, υποδεχόμενος στο αεροδρόμιο τον Ομπάμα, τον ευχαρίστησε, αρκετές φορές, για τη στάση του.

Ο Ομπάμα, στη συνέχεια, είχε, στην Ιερουσαλήμ, μακροσκελή συνάντηση με τον Νετανιάχου, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ με κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Νετανιάχου δήλωσε «απόλυτα βέβαιος» για την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στο Ιράν, εγκαταλείποντας τα περί μονομερούς πλήγματος κ.λπ., τουλάχιστον μπροστά στις κάμερες. Είχε προηγηθεί η συνάντηση Ομπάμα - Πέρες, με τον δεύτερο να εκφράζει «εμπιστοσύνη» στην αμερικανική διπλωματία ως προς το Ιράν, κάτι που εκλήφθηκε ως «σπόντα» προς τον Νετανιάχου, ο οποίος ως προς το Παλαιστινιακό αρκέστηκε στη «δέσμευση για λύση δύο κρατών».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε ότι είναι «προς το συμφέρον του Ισραήλ» να υπάρξει ένα ρωμαλέο παλαιστινιακό κράτος και μια αποτελεσματική και ισχυρή Παλαιστινιακή Αρχή και ότι η επίτευξη ειρήνης είναι ο μοναδικός δρόμος διασφάλισης των ισραηλινών συμφερόντων, αποφεύγοντας νύξεις περί εποικισμών. Απαντώντας σε ερώτηση για τη χαμηλή δημοτικότητά του στο Ισραήλ, ο Ομπάμα, εμμέσως, επέρριψε την ευθύνη στο τέλμα «στις ισραηλινο-παλαιστινιακές» διαπραγματεύσεις, για το οποίο απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη.

Ο Ομπάμα δήλωσε, επίσης, ότι ΗΠΑ και Ισραήλ «είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν το Ιράν ν' αποκτήσει πυρηνικό όπλο», ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» αλλά ότι «προτιμάται η διπλωματική επίλυση του ζητήματος», αν και συμπλήρωσε με διπλωματικότητα ότι «η κάθε χώρα, όταν πρόκειται για μείζονα ζητήματα, όπως, π.χ., μια στρατιωτική εμπλοκή, έχει περιθώριο κινήσεων μόνη της». Αναφερόμενος στη Συρία, επικεντρώθηκε στις πληροφορίες περί χρήσης χημικών όπλων, όπου επανέλαβε την επίσημη αμερικανική θέση πως γίνεται προσπάθεια να διασταυρωθεί ότι αληθεύουν.

Ο Ομπάμα, σήμερα, θα μεταβεί με ελικόπτερο στη Ραμάλα για να συναντήσει τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο. Οι ισραηλινές αρχές συνεχίζουν να πιέζουν τους δημοσιογράφους να αποφύγουν την οδική μετακίνηση και ν' αρκεστούν στη συνεχή ροή που τους εξασφαλίζει το ισραηλινό κέντρο Τύπου, προκειμένου να μην υπάρξει καμία άμεση οπτική επαφή με την κατοχή. Αργά το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή σε Παλαιστινίους διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει σε σημείο της ζώνης Ε1 - ανάμεσα σε Ανατολική Ιερουσαλήμ και Δ. Οχθη - διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια ανέγερσης εκεί εποικισμών, να εγκαταλείψουν άμεσα την περιοχή, κάτι που δεν έγινε και δεν αποκλειόταν κάποια βίαιη επέμβαση. Διαμαρτυρίες κατά της αμερικανικής μεροληπτικής στήριξης υπέρ του Ισραήλ έγιναν χτες και στη Δ. Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δηλώσεις στήριξης της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης (2014-06-04 00:00:00.0)
Ετοιμάζονται ανταλλάγματα (2010-10-01 00:00:00.0)
Υπό ένταση η έναρξη των άμεσων συνομιλιών (2010-09-02 00:00:00.0)
Συνάντηση σκοπιμοτήτων Νετανιάχου - Μουμπάρακ (2009-12-30 00:00:00.0)
Παλαιστινιακή οργή για την Κλίντον (2009-11-03 00:00:00.0)
Πιέζει «με καρότο» η Ουάσιγκτον για νέες ισορροπίες (2009-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ