Πέμπτη 21 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Ο Λούλα προωθεί τις μπίζνες

ΛΑΓΟΣ.--

Την πρόβλεψη ότι η Αφρική δε θα σπαταλήσει «την ευκαιρία να ευημερήσει τον 21ο αιώνα» έκανε προχτές σε κεντρική ομιλία του σε συνέδριο του βρετανικού περιοδικού «Εκόνομιστ» στο Λάγος της Νιγηρίας ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας και πρόεδρος του ομώνυμου «Ιδρύματος», Λουίς Ινάσιου Λούλα Ντα Σίλβα.

«Ο 19ος και ο 20ός αιώνας ήταν οι αιώνες των Ευρωπαίων και των Αμερικανών. Το τέλος του 20ού αιώνα ήταν της Κίνας αλλά τον 21ο αιώνα ούτε η Αφρική ούτε η Λατινική Αμερική θα σπαταλήσουν τις ευκαιρίες για ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.

Ο Λούλα, που ολοκλήρωσε την περιοδεία του σε τέσσερις αφρικανικές χώρες με την επίσκεψή του στη Νιγηρία, ισχυρίστηκε ότι η υποσαχάρια Αφρική ζει «ιστορικές στιγμές», θεωρώντας ότι για πρώτη φορά πολλές χώρες της ηπείρου έχουν «καλά εδραιωμένες δημοκρατίες». Ενθάρρυνε τις επενδύσεις στην περιοχή λέγοντας σε άλλο σημείο πόσο βαθιά υπόχρεη είναι η Βραζιλία στην Αφρική, με την οποία την συνδέουν πολυετείς ιστορικοί δεσμοί.

Από την πλευρά του ο Νιγηριανός Πρόεδρος, Γκούντλακ Τζόναθαν, ανέφερε ότι έχει ως πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης τη Βραζιλία. Ο Λούλα είχε προηγουμένως επισκεφθεί τη Γουινέα Ισημερινού, την Γκάνα και το Μπενίν, όπου του απονεμήθηκε το παράσημο του «Εθνικού Τάγματος της Δημοκρατίας» για τον «πολυετή αγώνα του υπέρ των φτωχών».

Το εμπόριο ανάμεσα σε Βραζιλία και αφρικανικές χώρες γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη μέσα στην τελευταία δεκαετία, αφού οι διμερείς οικονομικές συναλλαγές από 4 δισ. δολάρια που ήταν το 2000 ξεπέρασαν τα 20 δισ. δολάρια το 2010. Μόνο στη Νιγηρία έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις κρατικών και μη βραζιλιάνικων εταιρειών, με χαρακτηριστική την περίπτωση της πετρελαϊκής «Ρetrobras», που έχει επενδύσεις πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στους τομείς άνθρακα, πετρελαίου, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ