Πέμπτη 21 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ακαρπες οι συναντήσεις της Αστον στις Βρυξέλλες

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Χωρίς ορατό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν χτες στις Βρυξέλλες οι συναντήσεις της Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, με τους πρωθυπουργούς Σερβίας Ιβιτσα Ντάσιτς και των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι, καθώς οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να τα βρουν κυρίως πάνω στο θέμα της ίδρυσης και των αρμοδιοτήτων μιας Ενωσης σερβικών δήμων του βορείου Κοσσυφοπεδίου.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι κατ' ιδίαν συναντήσεις της Αστον με τους Ντάσιτς και Θάτσι, ενώ νωρίτερα χτες το πρωί ο Σέρβος πρωθυπουργός είχε συναντηθεί και με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ.

Ο τελευταίος γύρος επαφών πραγματοποιήθηκε μετά από έντονες διεργασίες που προηγήθηκαν το τελευταίο τριήμερο σε Βατικανό, Βελιγράδι και Πρίστινα με σημαντικότερες τις συναντήσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Βατικανό με το Σέρβο Πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι.

Στη συνάντηση με τον Μπάιντεν, ο Νίκολιτς εξήγησε τις θέσεις του Βελιγραδίου για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, διαπιστώνοντας ότι στην Ουάσιγκτον «δεν αποτιμήθηκε σωστά» η πορεία των συνομιλιών Βελιγραδίου - Πρίστινας. Ο Θάτσι, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο δεν απέκλεισε μία «συμφωνία» με τη Σερβία «εάν το Βελιγράδι παραιτηθεί από το αίτημα για εκτελεστικές και νομοθετικές αρμοδιότητες». Μάλιστα, ο τελευταίος ζήτησε αργότερα από το νέο Πάπα Φραγκίσκο Α' να αναγνωρίσει το κράτος του Βατικανού το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο...

Το ίδιο διάστημα, πιέσεις για «εξομάλυνση» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας άσκησε και ο Ευρωενωσιακός επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ενώ ακόμη πιο πιεστική στο Βελιγράδι ήταν προχτές η αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών, με επικεφαλής τον Αντρέα Σόκενχοφ (από τον κυβερνητικό συνασπισμό CDU/CSU).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ