Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Νέος γύρος έντασης για τη Νοτιοανατολική Σινική Θάλασσα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Την παρουσία της στη Νότια Κινεζική Θάλασσα επιχειρεί να ενισχύσει με κάθε τρόπο η Κίνα, η οποία ανέπτυξε πλοία του πολεμικού ναυτικού της στις ανατολικές ακτές της Μαλαισίας, ενώ πραγματοποίησε και περιπολίες του πολεμικού ναυτικού στην περιοχή των νησιών Σπράτλι, οι οποίες ξεκίνησαν το Σάββατο, και περιελάμβαναν μεταξύ άλλων αμφίβια σκάφη. Τα πολεμικά πλοία της Κίνας, εκτός από περιπολία, προχώρησαν και σε ναυτική άσκηση στην περιοχή.

Η Κίνα επιχειρεί να δηλώσει ως αδιαμφισβήτητη την κυριαρχία της και στην Νότια Κινεζική Θάλασσα, τη στιγμή που κλιμακώνεται η ένταση και με το Βιετνάμ που διεκδικεί την περιοχή των νησιών Παρασέλ. Το Ανόι κατηγόρησε κινεζικά πλοία ότι έβαλαν φωτιά τη Δευτέρα σε βιετναμέζικο ψαράδικο. Η Κίνα, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι δεν άνοιξε πυρ εναντίον του βιετναμέζικου σκάφους, αλλά πέταξε φωτοβολίδες και προσθέτει ότι το σκάφος με βιετναμέζικη σημαία ήταν παράνομα στην περιοχή, η οποία ανήκει στην κυριαρχία της Κίνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή εικάζεται ότι υπάρχουν σημαντικά ενεργειακά κοιτάσματα, ενώ κρίνεται και ιδιαίτερης σημασίας όσον αφορά τους ναυτιλιακούς δρόμους και μπαίνει στο στόχαστρο και των ΗΠΑ, που το τελευταίο διάστημα εντατικοποιούν την παρέμβασή τους στον Ειρηνικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ