Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 49
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΙ
Την ανάπτυξη 11.200 κυανοκράνων προτείνει ο ΟΗΕ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Υπέρ της ανάπτυξης περίπου 11.200 κυανοκράνων που ωστόσο δε θα συμμετέχουν σε ένοπλες επιχειρήσεις κατά των ομάδων ισλαμιστών που παραμένουν στις βόρειες, ορεινές περιοχές του Μάλι τάχτηκε χτες στην τελευταία του έκθεση για τη δυτικοαφρικανική χώρα που τελεί υπό γαλλική ιμπεριαλιστική επέμβαση ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

Ο Μπαν πρότεινε η στρατιά των χιλιάδων κυανοκράνων να δρα παράλληλα με την ένοπλη αποστολή «AFISMA» χιλιάδων στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) και της «Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας» (ECOWAS), αποφεύγοντας, ωστόσο, να κάνει σαφή αναφορά στους περίπου 4.000 Γάλλους στρατιώτες, που πραγματοποιούν επέμβαση στο Μάλι από τις 10 Γενάρη, με απώτερο στόχο το γεωστρατηγικό και οικονομικό έλεγχο στρατηγικών κοιτασμάτων σε ουράνιο, χρυσό, πετρέλαια...

Ο Μπαν φέρεται να έχει απορρίψει έτσι το αίτημα της ΑΕ και της ECOWAS να αναλάβει εξολοκλήρου η αποστολή του ΟΗΕ τις μάχιμες επιχειρήσεις κατά ισλαμικών τρομοκρατικών ομάδων, σημειώνοντας ότι οι κυανόκρανοι δεν έχουν ούτε την κατάλληλη εντολή, ούτε τη δέουσα εκπαίδευση και εξοπλισμό για μάχες στις ερήμους και τα βουνά του βόρειου Μάλι.

Στο μεταξύ, αργότερα έφθασαν στο Μάλι οι πρώτοι 40 Βρετανοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές που θα συμμετέχουν στην αποστολή περίπου 550 στρατιωτικών από 22 χώρες - μέλη της ΕΕ. Οπως ανακοινώθηκε, οι Βρετανοί θα αναλάβουν την εκπαίδευση δυνάμεων πυροβολικού και πεζικού του μαλινέζικου στρατού.

Τέλος, χτες, για πρώτη φορά εκπρόσωπος του μαλινέζικου στρατού προχώρησε δημοσίως σε απολογισμό των συγκρούσεων με τους ισλαμιστές, υποστηρίζοντας ότι από τον περασμένο Γενάρη έχουν σκοτωθεί 63 στρατιώτες και περίπου 600 ισλαμιστές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ