Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 49
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διακόπτει συνεργασία με την ΕΝΙ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη διακοπή των σχεδίων συνεργασίας της με την ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ENI ανακοίνωσε η Τουρκία. Σε δήλωσή του, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ ανακοίνωσε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, ο οποίος την επέδωσε στην «επιμονή», όπως λέει, της ENI να διεξαγάγει γεωτρήσεις μαζί με την Κύπρο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Τουρκίας.

Οι συμφωνίες που υπέγραψε η ΕΝΙ με την Κύπρο ανακοινώθηκαν τον περασμένο Γενάρη, και αφορούν έρευνες για φυσικό αέριο σε τρία οικόπεδα που βρίσκονται ανοικτά των κυπριακών ακτών. Σύμφωνα με αυτές, οι έρευνες θα διενεργηθούν από την ΕΝΙ που συμμετέχει με 80% στην κοινοπραξία μαζί με την κορεατική Kogas που έχει ποσοστό 20%. Συμφωνία με την Κύπρο για την αξιοποίηση οικοπέδων που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ έχει και η γαλλική Total.

Η ΕΝΙ με την τουρκική εταιρεία Τσιαλίκ είχαν αναλάβει μαζί το έργο της κατασκευής αγωγού πετρελαίου Σαμσούντα - Τσεϊχάν. Ο Τούρκος υπουργός είπε πως η Τσιαλίκ θα προβεί σε αξιολόγηση του έργου μονομερώς και δεν ήθελε τη συνεργασία με την ιταλική ΕΝΙ.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υποστήριξε για ακόμα μία φορά ότι οι φυσικοί πόροι που βρίσκονται γύρω από την Κύπρο θα πρέπει είτε να χρησιμοποιηθούν από όλες τις πλευρές στην Κύπρο, αλλιώς να μη γίνει καμία ενέργεια. Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατσάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ