Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 49
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Κόκκινες γραμμές» πριν τη νέα συνάντηση

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Η Σερβία δε θα επιτρέψει «καμία ένοπλη δύναμη να εμφανιστεί στην περιοχή της σερβικής κοινότητας για μεγάλη χρονική περίοδο», δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Τόμισλαβ Νίκολιτς στο σερβικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο B92 μετά τη συνεδρίαση της σερβικής ηγεσίας στο Βελιγράδι, ενόψει του όγδοου γύρου του διαλόγου Σερβίας - Κοσσόβου, που θα διεξαχθεί στις 2 Απρίλη, στις Βρυξέλλες.

Ο Νίκολιτς υποστήριξε ότι η επόμενη «κόκκινη γραμμή» για το Βελιγράδι είναι το υπό συγκρότηση συλλογικό όργανο των σερβικών δήμων του βόρειου Κοσσυφοπεδίου να έχει αρμοδιότητες που θα καθορίζονται στους νόμους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε η κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών στην Πρίστινα να μη μπορεί να εμποδίζει την άσκηση συγκεκριμένων εξουσιών.

Νωρίτερα, χτες, ο πρόεδρος της σερβικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Κοσσυφοπέδιο Μίλοβαν Ντρέτσουν αναφέρθηκε σε εννιά κριτήρια, βάσει των οποίων το Βελιγράδι θα αποδεχτεί ή θα απορρίψει την προτεινόμενη από την ΕΕ συμφωνία - πλαίσιο, μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, υποστηρίζοντας ότι «αρνητική απάντηση σε οποιοδήποτε από τα συγκεκριμένα κριτήρια αποκλείει το ενδεχόμενο συμφωνίας». Μεταξύ αυτών των κριτηρίων είναι πρώτον να καθοριστούν επακριβώς οι εξουσίες και οι αρμοδιότητες μιας ένωσης των σερβικών δήμων στο Κοσσυφοπέδιο, δεύτερον να συγκροτηθούν όργανα άσκησης εκτελεστικών εξουσιών και τρίτον, να υπάρξει σαφέστατη αναγνώριση της υπό συγκρότησης «Ενωσης των σερβικών δήμων» από τους νόμους και το Σύνταγμα του προτεκτοράτου.

Το ίδιο 24ωρο, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο Κοσσυφοπέδιο Τρέισι Τζέικομπσον άσκησε πιέσεις για την επίτευξη «οριστικής συμφωνίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ