Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 49
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Δρομολογούν την επαναπροσέγγιση

Μετά την επίσημη συγγνώμη που ζήτησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, την τελευταία μέρα της επίσκεψης Ομπάμα την περασμένη Παρασκευή, και αφορούσε στην αιματηρή επίθεση του ισραηλινού στρατού στο πλοίο Mavi Marmara, όπου σκοτώθηκαν 9 Τούρκοι, όταν προσπαθούσε να σπάσει το Μάη του 2010 τον αποκλεισμό της Γάζας, τώρα έρχονται στο φως οι αντιθέσεις των δύο χωρών για τις αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προβάλλει ο ισραηλινός Τύπος, η Τουρκία ζητά ένα εκατομμύριο δολάρια για κάθε νεκρό, ενώ το Ισραήλ προσφέρει 100.000 δολάρια. Η Jerusalem Post αναφέρει ότι ισραηλινοί και Τούρκοι αξιωματούχοι αναμένεται να αρχίσουν συναντήσεις μέσα στη βδομάδα για το θέμα αυτό.

Η αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας που συνέπεσε με το ταξίδι του Αμερικανού Πρόεδρου στην περιοχή εντάσσεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που είναι σε εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο, και περιλαμβάνουν τη Συρία, την Κύπρο και έχουν σχέση με τη μοιρασιά ανάμεσα στα μονοπώλια του ενεργειακού πλούτου. Το «κουβάρι» των ανταγωνισμών είναι τόσο μπλεγμένο, που αναδιαμορφώνονται συμμαχίες μεταξύ των αστικών τάξεων που βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ