Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 49
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Οι ιμπεριαλιστές αναβαθμίζουν τους αντικαθεστωτικούς

Αναπάντητη η έκκληση Ασαντ στους BRICS

Στην πετρελαιομοναρχία του Κατάρ συνήλθε ο Αραβικός Σύνδεσμος, που αναβαθμίζει το ρόλο της συριακής αντιπολίτευσης
Στην πετρελαιομοναρχία του Κατάρ συνήλθε ο Αραβικός Σύνδεσμος, που αναβαθμίζει το ρόλο της συριακής αντιπολίτευσης
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΤΕΡΜΠΑΝ.--

«Μετέωρη» έμεινε χτες η επιστολή που απέστειλε ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Ασαντ, στον προεδρεύοντα της συνόδου κορυφής των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, Νοτιοαφρικανό ομόλογό του, Τζέικομπ Ζούμα, για παρέμβαση της ομάδας των συγκεκριμένων χωρών «με σκοπό την άμεση παύση της βίας» στη Συρία προκειμένου να υπάρξουν οι κατάλληλες εγγυήσεις «για μία επιτυχή, πολιτική λύση».

Οχι μόνο δεν υπήρξε άμεση απάντηση στην επιστολή του Σύρου ηγέτη, αλλά σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου που υποβλήθηκε στο περιθώριο της συνόδου των BRICS στο Ντέρμπαν στους Προέδρους Ν. Αφρικής και Ρωσίας, ο πρώτος δεν απάντησε ενώ ο δεύτερος αρκέστηκε στη φράση: «Θα το σκεφθούμε». Από την άλλη μεριά, στην τελική πολυσέλιδη διακήρυξη της ομάδας των BRICS υπάρχει μόνο μία ολιγόλογη έκφραση «ανησυχίας» για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής και της κατάστασης ασφαλείας στη Συρία και μία ρητορική διαβεβαίωση για την αντίθεση των ηγετών των BRICS σε «οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της σύγκρουσης».

Επίσης χτες, στη διάσκεψη κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, στην Ντόχα του Κατάρ, έγινε ένα ακόμη βήμα απομόνωσης της συριακής ηγεσίας, μετά την προχτεσινή απόφαση να δοθεί η έδρα της Συρίας σε στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης , υπό την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης Ασαντ αλλά και της Ρωσίας, που χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη εξέλιξη «παράνομη». Ενώ απροκάλυπτα στηρίχτηκε ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών. Επίσης, αξιωματούχοι του Συνδέσμου, ο Καταριανός υφυπουργός Εξωτερικών, Χαλίντ αλ-Ατίγια, Αραβες και Δυτικοευρωπαίοι πρέσβεις παρέστησαν στα χτεσινά εγκαίνια της πρώτης πρεσβείας στο εξωτερικό που άνοιξε στην Ντόχα η «Συριακή Εθνική Συμμαχία». Η πρεσβεία της συριακής αντιπολίτευσης στεγάζεται αρκετά μακριά από την επίσημη πρεσβεία της Συρίας στην Ντόχα, ενώ την κορδέλα έκοψαν συμβολικά ο πρόεδρος της «Συριακής Εθνικής Συμμαχίας», Μοάζ Αλχατίμπ, και ο Καταριανός υφυπουργός Εξωτερικών...

Νωρίτερα, ο Μοάζ Αλχατίμπ καταφέρθηκε εναντίον της απόφασης του ΝΑΤΟ, την περασμένη Τρίτη, να απορρίψει το αίτημα της «συριακής αντιπολίτευσης » να υποστηριχθεί από συστοιχία πυραύλων «Πάτριοτ».

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, μετέβη χτες (για μία ακόμη φορά) στο Παρίσι, όπου είχε συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του, Λοράν Φαμπιούς, μεταξύ άλλων και σχετικά με τη συριακή αντιπολίτευση .

Τέλος, ο Κόφι Αναν, πρώην απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, εκτίμησε χτες ότι είναι «πολύ αργά» για να πραγματοποιηθεί εκεί μια στρατιωτική επέμβαση και ότι ενδεχόμενος εξοπλισμός των αντιπάλων του Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ δεν πρόκειται να οδηγήσει στον τερματισμό της κρίσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ