Σάββατο 30 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τις Θέσεις της ΚΕ

Μπροστά στο 19 Συνέδριο του Κόμματος που είναι η κορυφαία εσωκομματική διαδικασία αρχικά θα ήθελα να εκφράσω την πλήρη συμφωνία μου με τις Θέσεις, το σχέδιο προγράμματος και το καταστατικό του Κόμματος.

Η διεξαγωγή του συγκεκριμένου Συνεδρίου γίνεται κάτω από διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με το προηγούμενο, δηλαδή μετά από ένα εκλογικό αποτέλεσμα αρνητικό για το λαό, καθώς και κάτω από την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης όπου οι συνέπειές της βαραίνουν όλο και περισσότερο τις πλάτες της εργατικής τάξης. Συνεπώς, όπως προκύπτει και από τις Θέσεις, καμία κυβέρνηση στα πλαίσια του καπιταλισμού δεν μπορεί να αλλάξει αυτή την πολιτική. Μόνο το Κόμμα μας είναι αυτό που παρουσιάζει μια διαφορετική πολιτική πρόταση και σχέδιο όχι για κυβέρνηση διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης αλλά για λαϊκή εργατική εξουσία.

Είναι γεγονός ότι στη χώρα μας το προηγούμενο διάστημα αναπτύχθηκαν αγώνες με ταξικό περιεχόμενο, π.χ. η μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στη «Χαλυβουργία», άλλα όπως εκτιμούμε το εργατικό λαϊκό κίνημα δε βρίσκεται εκεί που θα έπρεπε να είναι λόγω και των συνθηκών που υπάρχουν.

Ετσι προκύπτει και μπαίνει και από τις Θέσεις η σημαντικότητα και η κατεύθυνση της δουλειάς μας για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και της Κομματικής οικοδόμησης στηριζόμενη στο πιο βασικό όπλο μας τη στρατηγική και πολιτική του Κόμματος.

Είναι ένα κομμάτι που η αποτελεσματικότητα της δράσης μας είναι περιορισμένη. Πρέπει και με όπλο το νέο πρόγραμμα να παρέμβουμε πιο μαζικά, τακτικά και μαχητικά στους χώρους δουλειάς εκεί που παράγεται ο πλούτος για την απόκτηση δυνάμεων σε κρίσιμους χώρους για την ύστατη στιγμή. Στόχος μας ταυτόχρονα να απεγκλωβίσουμε όλο και περισσότερο κόσμο από την κυρίαρχη ιδεολογία.

Οπως μπαίνει και από τις Θέσεις, ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους μας για τη συνέχεια είναι η ανάπτυξη και βελτίωση του ιδεολογικού πολιτικού επιπέδου μας. Μέσα από την καλή μελέτη των Θέσεων, τον κομματικό Τύπο αλλά και τα βιβλία μας, ώστε να είμαστε ικανοί να αντέξουμε σε οποιαδήποτε στροφή της ταξικής πάλης, να είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε αντιπαράθεση μέσα στους χώρους, αλλά και για το πώς στην πράξη θα βοηθήσουμε στην ωρίμανση του ιδεολογικού πολίτικου επιπέδου της εργατικής τάξης ώστε να διαμορφώσει και να αποκτήσει τα επαναστατικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται. Καθώς να μπορούμε να εκλαϊκεύσουμε αποτελεσματικότερα την πολιτική και στρατηγική του Κόμματος τόσο στον περίγυρό μας αλλά και στους χώρους που ιεραρχούμε, δίνοντας ταυτόχρονα τη σωστή κατεύθυνση πάλης δημιουργώντας πάντα προϋποθέσεις στρατολογίας.

Ενας σημαντικός άξονας που τονίζουν οι θέσεις και βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας που πρέπει και εμείς να το ανοίξουμε, είναι οι κοινοβουλευτικές αυταπάτες και τα ζητήματα που δημιούργησαν οι τελευταίες εκλογές τόσο στο εσωτερικό μας αλλά και στους φίλους του Κόμματος. Είναι ότι το ΚΚΕ σωστά δεν πήρε μέρος σε κυβέρνηση διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης ή κυβέρνηση αριστεράς όπως την παρουσιάζουν, με μοναδικό σκοπό να προσπαθήσουν να αναχαιτίσουν το Κόμμα ώστε να παρεκκλίνει από την πολιτική και στρατηγική του, θεωρώντας ότι χάσαμε τη μεγάλη ευκαιρία μας για μία κυβέρνηση αριστεράς προς όφελος του λάου. Το Κόμμα μας όμως δε διάλεξε το δρόμο της μεταρρύθμισης αλλά επέλεξε να κρατήσει σταθερή γραμμή προς τη Σοσιαλιστική επανάσταση που είναι η μοναδική προοπτική για την εργατική τάξη.

Πρέπει και με βάση όλα αυτά και κυρίως με ευθύνη των στελεχών να διαμορφώνεται το απαραίτητο κλίμα με τη μορφή υλοποίησης των στόχων και αποφάσεων που θέτουμε δίνοντας πάντα τη σωστή κατεύθυνση ώστε να μην πηγαίνουμε πίσω από τις απαιτήσεις, που κάποιες φορές συμβαίνει αυθόρμητα λόγω του αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων που υπάρχει.

Είναι γεγονός ότι όλο και περισσότερος κόσμος ακούει τι λέει το ΚΚΕ, ασχέτως αν συμφωνεί εξολοκλήρου με την πολιτική του Κόμματος ή την υιοθετεί. Με βάση αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε ένα από τα πιο σημαντικά όπλα της φαρέτρας μας που είναι το πρόγραμμα του Κόμματος ώστε να απαντήσουμε στα ερωτήματα όλο και περισσότερων ανθρώπων για το πώς θα είναι στο Σοσιαλισμό. Καθώς επίσης, το συγκεκριμένο πρόγραμμα που είναι το σχέδιο κατάληψης της εξουσίας από την εργατική τάξη να είναι ο καθημερινός καθοδηγητής με εξειδίκευση στο χώρο ευθύνης, να είναι ο εμπνευστής της εργατικής τάξης που θα τράβα συνεχώς νέες μάζες στην ταξική πάλη, θα αποσπά δυνάμεις από την επιρροή των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων, θα προετοιμάσει κατάλληλα δυνάμεις ικανές να τραβήξουν μέχρι το τέλος.

Με αφορμή και το 19 Συνέδριο του Κόμματος, καθώς όπως έμπαινε και από την εκτίμηση της ΚΕ για τις τελευταίες εκλογές, πρέπει να ελέγξουμε τους δεσμούς που έχουμε με τον περίγυρο μας θέτοντας πιο γερές βάσεις και όχι να έχουμε επαφή μαζί του μόνο μπροστά σε σταθμούς. Σημαντικό είναι μέχρι το Συνέδριο να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες συσκέψεις με τον περίγυρό μας και τους εργαζόμενους στου χώρους δουλειάς ώστε να φτάσει παντού η πολιτική και στρατηγική του ΚΚΕ. Τέλος, πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο την προσυνεδριακή περίοδο και να βγούμε πιο δυνατοί σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο, στην οργάνωση της δράσης μας καθώς και στη στρατολογία και οικοδόμηση ώστε να είμαστε πιο ικανοί να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις.


Ιωάννης Κανάτσιος
Μέλος ΤΣ Εμπορίου/Υπηρεσίων της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ