Τετάρτη 4 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΓΑΛΕΩ
«Οχι» στην ανάληψη των «σταθμών» χωρίς προϋποθέσεις

Την αντίθεσή τους στην αναγκαστική μεταφορά των Κρατικών Παιδικών Σταθμών (ΚΠΣ) από το κράτος στους δήμους εκφράζουν οι υπάλληλοι του διοικητικού προσωπικού των Σταθμών του Δήμου Αιγάλεω, με σχετικό κείμενό τους, κάτω από το οποίο ήδη πραγματοποιείται συλλογή υπογραφών. Ταυτόχρονα στο κείμενο θέτονται κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις που θα πρέπει να υπάρξουν ώστε να μπορούν οι δήμοι να λειτουργήσουν τους ΚΠΣ. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση με το νόμο «Πολιτεία» μεταφέρει τους ΚΠΣ από 1 Απρίλη 2001 υποχρεωτικά στους δήμους, χωρίς όμως να μεταβιβάζει και τα απαραίτητα κονδύλια.

Οπως σημειώνεται στο κείμενο, «οι παιδικοί σταθμοί πρέπει να αποτελούν κομμάτι της ενιαίας εκπαιδευτικής διαδικασίας, σύγχρονης δημόσιας και δωρεάν για όλους τους εργαζόμενους με την ευθύνη του εθνικού σχεδιασμού της πολιτείας». Αντί όμως - επισημαίνεται στο κείμενο - να προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία «η κυβέρνηση με το νόμο 2880/2001 (σ.σ. πρόκειται για τον "Πολιτεία") τους μεταβιβάζει αναγκαστικά στους δήμους, μεταφέροντας ουσιαστικά το οικονομικό κόστος αυτών των υπηρεσιών στους δημότες, ενώ συγχρόνως "απαλλάσσεται" από την ευθύνη της υποβάθμισης στην οποία τις έχει οδηγήσει». Στη συνέχεια τονίζει το γεγονός πως δεν υπάρχει καμιά εγγύηση από το κράτος για τη χρηματοδότηση με τα απαραίτητα κονδύλια, κάτι που δημιουργεί αβεβαιότητα και άγχος στους εργαζόμενους των ΚΠΣ και τους γονείς των παιδιών.

Το κείμενο καταλήγει θέτοντας τέσσερις ελάχιστες προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρξουν για να γίνουν βιώσιμοι οι ΚΠΣ που μεταφέρονται στο Δήμο Αιγάλεω. Ετσι σημειώνεται ότι πρέπει να υπάρξουν:

  • Νομικά κατοχυρωμένα και θεσμοθετημένα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναπροσαρμοζόμενα κάθε χρόνο σύμφωνα με τις σύγχρονες παιδαγωγικές προδιαγραφές και ανάγκες λειτουργίας.
  • Κάλυψη του ελλειμματικού προϋπολογισμού που ήδη υπάρχει.
  • Πρόσληψη του απαιτούμενου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού για τη συμπλήρωση των κενών θέσεων.
  • Ενταξη στο 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης της δαπάνης για την απόκτηση κατάλληλων ακινήτων για τη στέγαση των ΚΠΣ και μέχρι τότε κάλυψη των δαπανών για τις απαιτούμενες τεχνικές εργασίες των κτιρίων που στεγάζονται.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ