Τετάρτη 3 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Συνεννοήσεις για τον επόμενο γύρο της επίθεσης

Από αύριο οι διαβουλεύσεις. Σήμερα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης, με αιχμή το χαράτσι της ΔΕΗ

Τώρα πρέπει ο λαός να κλιμακώσει την οργανωμένη πάλη του ενάντια στα χαράτσια και τη φοροαφαίμαξη
Τώρα πρέπει ο λαός να κλιμακώσει την οργανωμένη πάλη του ενάντια στα χαράτσια και τη φοροαφαίμαξη
Νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, άγρια χαράτσια στους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων, μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις φέρνει ο νέος γύρος συνεννοήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) που ξεκινά από αύριο. Οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση στην αποψινή τους σύσκεψη επιδιώκουν να συντονίσουν τις προσπάθειες προκειμένου να εφαρμοστούν τα βάρβαρα μέτρα με τις μικρότερες αντιδράσεις και στην κατεύθυνση αυτή επιστρατεύουν νέα εκβιαστικά διλήμματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από χτες το Μέγαρο Μαξίμου άρχισε να επισείει τον μπαμπούλα του «δημοσιονομικού εκτροχιασμού» στην περίπτωση που δεν εφαρμοστούν όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα, ενώ ταυτόχρονα εμπαίζουν προκλητικά το λαό εμφανίζοντας ως δήθεν «ελαφρύνσεις» τα «ισοδύναμα» χαράτσια στα ακίνητα.

«Δεν υπάρχει θέμα παράτασης της διαπραγμάτευσης και παράτασης στην καταβολή της δόσης», υποστήριξε χτες ο Γ. Στουρνάρας μετά από τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι «θα λυθούν όλα τα προβλήματα». Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι διαβουλεύσεις με την τρόικα θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες δέκα μέρες και το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των δόσεων (2,8 + 6 δισ.) περιμένουν να ανάψει προς το τέλος του μήνα, ή σε συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις αρχές του Μάη.

Το σίγουρο είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα κάνει τα πάντα για να κλείσουν άμεσα όλες οι «εκκρεμότητες». Μιλώντας, χτες, στη ΝΕΤ ο Σ. Κεδίκογλου προεξόφλησε ότι «θα έχουμε την κινητικότητα των 25.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του χρόνου», ενώ σε ό,τι αφορά στο χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, χαρακτήρισε «αγκάθι» τον τρόπο είσπραξης, αλλά διαβεβαίωσε τους δανειστές ότι θα συγκεντρωθούν τα 3,2 δισ. που έχουν προϋπολογισθεί στο Μεσοπρόθεσμο. «Το ζητούμενο, το μείζον είναι το ποσό που θα καταβληθεί», σημείωσε με νόημα και επέμενε στον εμπαιγμό ότι «το λεγόμενο "χαράτσι", ο φόρος ακινήτων, θα είναι αισθητά χαμηλότερος» για το 2013.

Κοροϊδία οι «μειώσεις» στο χαράτσι

Ακόμα όμως και αν υλοποιηθεί το σενάριο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών για μείωση του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ κατά 15% - 20%, την «τρύπα» που θα προκληθεί στον προϋπολογισμό θα την πληρώσουν με συμπληρωματικά χαράτσια οι μικροϊδιοκτήτες ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάρει όλα τα μέτρα για την είσπραξη του ποσού που έχει προϋπολογιστεί από τα χαράτσια στα ακίνητα, γιατί, όπως είπε ο εκπρόσωπος, «ο κίνδυνος ενός δημοσιονομικού εκτροχιασμού είναι πολύ μεγάλος για να τον παραβλέψουμε».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η αξιολόγηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι το εργαλείο που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της απομάκρυνσης (διάβαζε απόλυσης) 25.000 εργαζομένων το 2013, όπως προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο. Μάλιστα, εκτός από τους «επίορκους», που ο εκπρόσωπος τους προσδιόρισε στους 1.900, η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο τους «αδιάφορους» (!) προκειμένου να πιαστεί ο μνημονιακός στόχος.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, που η κυβέρνηση επιχειρεί να κρατήσει σε «δεύτερο πλάνο», προκειμένου να αποφύγει τις αντιδράσεις του λαού. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ετοιμάζονται νέες μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

Μπορεί ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, να διέψευσε το σενάριο αναστολής της σύνταξης σε άτομα κάτω των 60 ετών ή αντικατάστασής της με βοήθημα αντίστοιχο του επιδόματος ανεργίας, ωστόσο την ίδια στιγμή προκαλούν έντονη ανησυχία οι προβλέψεις για μείωση εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, έως το τέλος του έτους. Επίσης, αναζητούνται νέα μέτρα προκειμένου να καλυφθεί έλλειμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, καθώς δεν έχει εφαρμοστεί η νομοθετική πρόβλεψη για την καθιέρωση εισφοράς 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ