Σάββατο 6 Απρίλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Ξεκίνησαν οι συνομιλίες στο Αλμάτι

ΑΛΜΑΤΙ.--

Ξεκίνησε χτες στο Αλμάτι του Καζακστάν ο νέος γύρος συνομιλιών, της ομάδας των 5+1 χωρών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) και το Ιράν, αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Οι δυνάμεις που συμμετέχουν στις συνομιλίες, που θα συνεχιστούν και σήμερα, υποστηρίζουν ότι έρχεται στο τραπέζι μία νέα πρόταση, βελτιωμένη, όσον αφορά το Ιράν, ωστόσο δεν υπάρχει αισιοδοξία όσον αφορά την κατάληξη σε κάποια συμφωνία.

Ο επικεφαλής της διαπραγμάτευσης εκ μέρους του Ιράν, Σαΐντ Τζαλίλι, μιλώντας σε πανεπιστήμιο στο Αλμάτι, ενόψει των συνομιλιών, έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει στο διήμερο των συνομιλιών λέγοντας ότι το Ιράν προσέρχεται με την ίδια «θετική στάση» που είχε παρακαθίσει και το Φλεβάρη, καλώντας τους συνομιλητές του να ανοίξουν τη συζήτηση με την παραδοχή ότι η Τεχεράνη έχει δικαίωμα να πραγματοποιεί πυρηνικό πρόγραμμα.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εκφράζοντας την «ελπίδα» να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες και καλώντας το Ιράν να αποδείξει τους ειρηνικούς σκοπούς του πυρηνικού του προγράμματος που δηλώνει ότι αξιοποιεί για την παραγωγή ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ