Σάββατο 6 Απρίλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ανησυχητική στρατιωτική κινητικότητα

Η ΛΔ Κορέας κάλεσε τις ξένες διπλωματικές αποστολές να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποχώρησης

Η συσσώρευση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων της Νότιας Κορέας και Αμερικανών (χερσαίων, πλωτών και εναέριων) κλιμακώνει την ένταση
Η συσσώρευση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων της Νότιας Κορέας και Αμερικανών (χερσαίων, πλωτών και εναέριων) κλιμακώνει την ένταση
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.--

Δύο αντιτορπιλικά του νοτιοκορεατικού πολεμικού ναυτικού οπλισμένα με προηγμένα αντιπυραυλικά συστήματα «AEGIS» εμφανίστηκαν χτες στις ανατολικές και δυτικές ακτές της Κορεατικής Χερσονήσου έχοντας εντολή να «παρακολουθούν στενά» την κατάσταση και να απαντήσουν (όπως δήλωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του Νοτιοκορεατικού ναυτικού στο πρακτορείο ειδήσεων «Γιονχάπ» της Σεούλ) «σε περίπτωση που ο Βορράς εξαπολύσει έναν πύραυλο».

Ωστόσο, τα δύο νοτιοκορεατικά αντιτορπιλικά είναι μόνον η «κορυφή του παγόβουνου» μίας τεράστιας στρατιωτικής μηχανής που έχουν στήσει, εδώ και καιρό, γύρω από τη ΛΔ Κορέας ισχυρές χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές στρατιωτικές δυνάμεις Αμερικανών και Νοτιοκορεατών με πρόσχημα ένα μπαράζ μαραθώνιων στρατιωτικών «ασκήσεων» που τάχα δικαιολογούν την παρουσία ακόμη και αμερικανικών βομβαρδιστικών με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών (π.χ. «Β2», «Β52»). Στην πραγματικότητα σχετίζονται με τα σχέδια των ιμπεριαλιστών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλο τον Ειρηνικό.

Νωρίτερα, πηγές του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας δήλωναν σε δημοσιογράφους πως δυνάμεις του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού μετέφεραν χτες και δεύτερο πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς «Musudan» στην ανατολική ακτή της ΛΔ Κορέας και τον τοποθέτησαν σε κινητό εκτοξευτήρα. Ο πύραυλος «Musudan» διαθέτει, θεωρητικά, βεληνεκές 3.000 χιλιομέτρων και την ικανότητα να πλήξει τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Το βεληνεκές του μπορεί να φθάσει τα 4.000 εάν έχει ελαφριά γόμωση και, κατά συνέπεια, έχει θεωρητικά την ικανότητα να πλήξει το νησί «Γκουάμ» στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου βρίσκονται σημαντικές αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

Η ΛΔ Κορέας κάλεσε όλες τις ξένες πρεσβείες στην Πιονγιάνγκ να εξετάσουν το ενδεχόμενο να απομακρύνουν το προσωπικό τους αν κλιμακωθεί παραπέρα η ένταση στην κορεατική χερσόνησο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα», επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας, Ντένις Σαμσόνοφ, είπε ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό, αλλά πάντως δε σχεδιάζει να προβεί στην άμεση απομάκρυνση του διπλωματικού της προσωπικού από την πρεσβεία της σε αυτό το στάδιο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα βρίσκεται σε επαφή και συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία σχετικά με το αίτημα της Βόρειας Κορέας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πυραυλικές δοκιμές εν μέσω ιμπεριαλιστικών πιέσεων (2013-05-21 00:00:00.0)
«Εγκλωβισμένοι» στο σκηνικό έντασης (2013-04-11 00:00:00.0)
Ενταση μετά τη νέα συμφωνία Σεούλ - Ουάσιγκτον (2012-10-10 00:00:00.0)
Στήνουν σκηνικό «έντασης» μετά το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ (2011-12-20 00:00:00.0)
Πολιτικές και στρατιωτικές πιέσεις (2009-06-03 00:00:00.0)
Στήνουν πυραύλους της «Λόκχιντ» στη μεθόριο με τη ΛΔ Κορέας! (2003-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ