Σάββατο 6 Απρίλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνει η Ιορδανία στα σύνορα

Σύμφωνα με ισραηλινή εφημερίδα ζήτησε και συστοιχία «Πάτριοτ» από τις ΗΠΑ

ΑΜΜΑΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι ιορδανικές αρχές διπλασίασαν χτες τις δυνάμεις ασφαλείας κατά μήκος της μεθορίου με τη Συρία μετά τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ πως η Ιορδανία παίζει με τη φωτιά επιτρέποντας στις ΗΠΑ και άλλες χώρες (π.χ. Βρετανία) να εκπαιδεύουν στο έδαφός της ενόπλους του λεγόμενου «Συριακού Ελεύθερου Στρατού».

Ιορδανός αξιωματούχος που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του δήλωσε ότι ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και σε αριθμό αλλά και κατά μήκος μιας μεθοριακής περιοχής έκτασης 370 χλμ στα σύνορα με τη Συρία. Ο ίδιος, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ», εξέφρασε την ελπίδα της Ιορδανίας να προμηθευτεί τις επόμενες μέρες «μία με δύο» συστοιχίες πυραύλων «Πάτριοτ» τις οποίες οι ΗΠΑ ενδεχομένως να αποσύρουν προσωρινά από τον Περσικό Κόλπο τοποθετώντας τες στα βόρεια ιορδανικά σύνορα.

Παράλληλα ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ιορδανίας, στρατηγός Μισάαλ Ζάμπεν, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την εγκατάσταση κυκλωμάτων παρακολούθησης με κάμερες, ραντάρ και προηγμένα συστήματα ανίχνευσης κίνησης ώστε να αποτραπούν, όπως ισχυρίστηκε, φαινόμενα όπως το λαθρεμπόριο ή παράνομη κίνηση μεταξύ των ιορδανο-συριακών συνόρων. Από την άλλη ο Ιορδανός υπουργός Πληροφοριών Σάμεχ Μάαϊταχ απέκλεισε το ενδεχόμενο να μετατραπεί η τελευταία κρίση στις σχέσεις Αμμάν - Δαμασκού σε «πλήρη πόλεμο» επαναλαμβάνοντας: «Η Συρία πρέπει να γνωρίζει ότι η Ιορδανία δεν επιθυμεί να ανακατευτεί στις εσωτερικές υποθέσεις της είτε εκπαιδεύοντας αντικαθεστωτικές δυνάμεις ή διευκολύνοντας τις αποστολές όπλων σε αυτές. Ωστόσο η Ιορδανία πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντά της, τη γη της, τα σύνορα και το λαό της».

Νωρίτερα εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στη Συρία εκτίμησε πως έχει επιδεινωθεί ραγδαία η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα και ότι σε κάποιες, κυρίως αστικές, περιοχές «υπάρχει πλήρης ισοπέδωση και καταστροφή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ