Πέμπτη 5 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
Εύθραυστο σύστημα στην ψυχική υγεία

Η ανεργία επιβαρύνει σημαντικά την ψυχική υγεία του ανθρώπου

Ο εύθραυστος χαρακτήρας του δημόσιου συστήματος ψυχικής υγείας στη χώρα μας αποδείχτηκε μόλις ακυρώθηκε η χρήση ορισμένων κρεβατιών στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ), καθηγητής Ψυχιατρικής Γ. Χριστοδούλου, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την Ψυχική Υγεία.

Την απάντηση αυτή έδωσε ο καθηγητής σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει το γεγονός ότι η Παγκόσμια Μέρα, που καθιέρωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, βρίσκει τη χώρα μας με συλλήψεις ψυχιάτρων -όπως έγινε στο «Κρατικό» της Αθήνας- ή με μετέωρα τα προγράμματα αποασυλοποίησης.

Η Εταιρεία μας -είπε ο καθηγητής- καταδίκασε τις συλλήψεις, ενώ υπογράμμισε ότι η απόφαση του υπουργείου να οδηγούνται οι αναγκαστικές εισαγωγές στα ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων δεν έλυσε το πρόβλημα που προέκυψε μετά το σεισμό. Αντίθετα -πρόσθεσε- έθεσε υπό αμφισβήτηση τη φιλοσοφία αυτών των τμημάτων.

Αναφερόμενος στα προγράμματα αποασυλοποίησης -που είναι με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης- ο Γ. Χριστοδούλου χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι μετά το τέλος του προγράμματος μένουν μετέωροι, τόσο όσοι μετέχουν στα προγράμματα, καθώς και απασχολούμενοι σε αυτά. «Πρέπει, είπε, να ενταχθούν στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας στα μεσοδιαστήματα για να μην υπάρχει διακοπή και να διατεθούν περισσότερα κονδύλια για την ψυχική υγεία».

Ιδιαίτερη επιβάρυνση από την ανεργία

Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του ο Γ. Χριστοδούλου και ο καθηγητής Β. Αλεβίζος ανέφεραν:

  • Το ένα τρίτο του γενικού πληθυσμού θα εκδηλώσει σε κάποια στιγμή της ζωής του ψυχιατρική συμπτωματολογία, όπως άγχος, κατάθλιψη, φοβίες ή άλλα συμπτώματα.
  • Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβαρύνει σημαντικά την ψυχική υγεία των πολιτών και την ποιότητα ζωής τους. Ιδιαίτερη επιβάρυνση προκαλεί η ανεργία, η προσπάθεια να συνδυαστεί η εργασία με τη φροντίδα των παιδιών και της οικογένειας καθώς και η εργασία σε δύο απασχολήσεις για να εξοικονομηθούν τα προς το ζην. Η μοναξιά είναι επίσης μείζον πρόβλημα ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους ανθρώπους.

Από τα στοιχεία της Μονάδας Επείγουσας Τηλεφωνικής Βοήθειας της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 18% των πολιτών που τηλεφώνησαν είχαν αίσθημα μοναξιάς, και το 12% διαταραχές του συναισθήματος (κατάθλιψη, άγχος), ενώ το 2% ανέφερε προβλήματα σχετικά με τις διαπροσωπικές σχέσεις. «Στο σύνολο των επαναληπτικών κλήσεων, οι άνδρες μέσης ηλικίας, άνεργοι, με ιστορικό χρόνιας ψυχικής νόσου ήταν αναλογικά περισσότεροι από τις γυναίκες, ενώ καλούσαν συνήθως για να ανακουφιστούν από τη μοναξιά» αναφέρεται στην έρευνα. Η μοναξιά των ηλικιωμένων ατόμων στις σύγχρονες συνθήκες θα αυξάνεται υπογράμμισε ο Γ. Χριστοδούλου.

  • Το 1% των ενηλίκων πάσχουν από σχιζοφρένεια, ενώ το 5% από συναισθηματικές διαταραχές, με βασικότερη την κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι μια εξαιρετικά συχνή και οδυνηρή κατάσταση και εκτιμάται ότι ένας στους δέκα ενηλίκους θα εκδηλώσουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους αυτή τη νόσο.
  • Το 4,6% των νέων κάτω των 18 ετών που ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες εμφανίζει νοητική καθυστέρηση, ποσοστό που περιορίζεται στο 0,5 - 2,5% στις ανεπτυγμένες χώρες.

Το ζητούμενο, είπε ο Γ. Χριστοδούλου, είναι να σταματήσει ο στιγματισμός των ατόμων που πάσχουν από ψυχικό νόσημα. Η ψυχική ασθένεια δε διαφοροποιείται σε τίποτε από τη σωματική, παρά μόνο στα συμπτώματα.

Η ΕΨΕ θα οργανώσει εκδήλωση σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Σάββατο 7.4.2001, ώρα 7 μ.μ., στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ