Τετάρτη 24 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ
Καλούν σε πανστρατιά για τη στήριξη των τραπεζών

Να στείλουν το ξεκάθαρο μήνυμα «Καμιά θυσία για τα κέρδη των τραπεζών» καλούν τους εργαζόμενους οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις

Να ενισχύσουν τους τραπεζίτες, να βάλουν λεφτά από τους ήδη μειωμένους μισθούς τους, που θα μειωθούν κι άλλο, από τα λεηλατημένα ασφαλιστικά ταμεία τους για να αγοράσουν μετοχές της Εθνικής Τράπεζας (!), καλούν τους εργαζόμενους οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στην ΟΤΟΕ και στο ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής (ΣΥΕΤΕ), αποκαλύπτοντας σε όλο του το μεγαλείο τον επιζήμιο και προδοτικό ρόλο της εργατικής αριστοκρατίας μέσα στο εργατικό κίνημα. Στα πλαίσια αυτά, χτες, οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΟΤΟΕ και ΣΥΕΤΕ είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να εκφράσουν «τους φόβους τους σχετικά με την επιχείρηση αφελληνισμού του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας» και να καταθέσουν πρόταση για «την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών»!

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, σε μια προσπάθεια να ταυτίσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των βιομηχάνων και των τραπεζιτών με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, υποστήριξε απροκάλυπτα: «Προφανώς θέλουμε να σωθεί η Ελλάδα, η Ελλάδα όμως είναι οι θεσμοί της, είναι τα μνημεία της, είναι και οι ισχυρές επιχειρήσεις της (!). Και νομίζουμε ότι οι τράπεζες και ιδίως οι ελληνικές τράπεζες... είναι κάτι πολύ σημαντικό».

Στο ίδιο πνεύμα και ο Κάρ. Παπούλιας, αναπαράγοντας την πλαστή διαχωριστική γραμμή περί ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, δήλωσε με τη σειρά του: «Αυτή τη στιγμή όλοι μας πρέπει να καταβάλουμε όλες μας τις προσπάθειες οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν ελληνικές τράπεζες, διότι η ανάπτυξη θα είναι ελληνική, θα είναι για την Ελλάδα και δεν θα είναι για τους ξένους»!

Ακόμα, η πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) έχει κηρύξει στάση εργασίας τη μέρα που θα πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) προφανώς για να στηρίξουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου!

Τους υποτακτικούς των τραπεζιτών καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη «Ενιαία» στο Σύλλογο της Εθνικής (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) σημειώνοντας: «Μας ζητούν να βάλουμε πλάτη για να μην περάσει ο "αφελληνισμός" της τράπεζας. Γιατί, αν το μάνατζμεντ της Εθνικής (σύμφωνα με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) περάσει εξ ολοκλήρου στο ΤΧΣ, χάνεται διά παντός "η δυνατότητα η ΕΤΕ να αποτελέσει στο μέλλον ισχυρό δημόσιο εργαλείο οικονομικής πολιτικής σε μια κατεύθυνση διαφορετική». Κίνδυνος που, όπως ισχυρίζονται δεξιοί κι αριστεροί σωτήρες του εθνικού χαρακτήρα της ΕΤΕ, «δεν αντιμετωπίζεται χωρίς πανστρατιά»!

Απαντώντας στην αυταπάτη που καλλιεργούν αυτές οι δυνάμεις καλώντας τους εργαζόμενους να διαλέξουν «ποιος θα είναι το αφεντικό» επισημαίνουν: «Οι εργαζόμενοι στην ΕΤΕ έχουμε ήδη δώσει πολλά για την αύξηση των κερδών τους. Μας έχουν ήδη μειώσει τους μισθούς μέσα από την επιχειρησιακή. Εχουμε ήδη δεχτεί "κούρεμα" πάνω από 520 εκατ. στα ασφαλιστικά ταμεία με το PSI (...) Ξεκάθαρα να δώσουμε το μήνυμα: ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ- ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ. Δική τους είναι η κρίση, ας την πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν».

Πάλη για τις ανάγκες των εργαζομένων, όχι των τραπεζιτών

Καταλήγοντας η «Ενιαία» υπογραμμίζει πως οι εργαζόμενοι «δεν μπορούμε να κερδίσουμε τίποτα αν πρώτιστα δεν προτάξουμε τα αιτήματα που διασφαλίζουν τα δικά μας συμφέροντα: Να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας, ανεξάρτητα από την έκβαση της ανακεφαλαιοποίησης ή συγχώνευσης. Να οργανώσουμε την πάλη για διεκδίκηση - υπογραφή κλαδικής σύμβασης, χωρίς καμία μείωση μισθού, χωρίς μείωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Οι εργαζόμενοι στην Εθνική (...) δεν έχουν τίποτα να ωφεληθούν από την ενίσχυση των τραπεζών, που αποτελούν την καρδιά του συστήματος. Είτε ξένα είτε ελληνικά είναι τα χέρια που θα πέσει η ΕΤΕ, τα κέρδη τους δεν θα τα μοιραστούν μαζί μας!

Η μόνη δυνατότητα που έχουν οι εργαζόμενοι να εμποδίσουν τις επιδιώξεις των τραπεζιτών (είτε αυτές αφορούν στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, είτε στις απολύσεις ή την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων) είναι να δημιουργήσουμε ένα κίνημα που θα συγκρούεται με αυτά τα σχέδια. Θα δημιουργεί προϋποθέσεις οργάνωσης του κλάδου (...) Επιβάλλονται αγώνες για την εξυπηρέτηση και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο η κινητοποίηση ενάντια σε μετακινήσεις και απολύσεις προσωπικού (2022-01-12 00:00:00.0)
Τραπεζίτες και τραπεζοϋπάλληλοι έχουν αντίθετα συμφέροντα (2013-04-10 00:00:00.0)
Στόχος τα αποθεματικά των Ταμείων (2006-05-24 00:00:00.0)
Μποναμάς εκατομμυρίων ευρώ σε τραπεζίτες (2003-10-31 00:00:00.0)
Προωθείται η υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της (1997-12-07 00:00:00.0)
Δέκα αλήθειες (1996-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ