Κυριακή 8 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
Ημερομηνίες που σημάδεψαν το βίο του Μιλόσεβιτς

1941- Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς γεννιέται στο Ποζάρεβατς της Σερβίας

1966- Εκλέγεται μέλος του προεδρείου της Ενωσης Κομμουνιστών Σερβίας

1989- Το Μάη εκλέγεται Πρόεδρος της Σερβίας για έναν χρόνο. Δύο μήνες μετά (Ιούλης) εκλέγεται πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας. Το Δεκέμβριο '89 εκλέγεται Πρόεδρος Σερβίας με το 65% των ψήφων.

1995-Το Νοέμβριο συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις του Ντέιτον στο Οχάιο για τον τερματισμό του πολέμου στη Βοσνία με την ιδιότητα του Προέδρου της Σερβίας και μονογράφει τη συνθήκη Ντέιτον.

1997- Τον Ιούλη εκλέγεται Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας από την ομοσπονδιακή Βουλή.

1999- Στις 27 Μάη, μεσούντων των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης απαγγέλλει σε βάρος του Μιλόσεβιτς κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

2000- Μετά τις θυελλώδεις εκλογές της 25ης Σεπτέμβρη και τις επακόλουθες διαδηλώσεις των κομμάτων της λεγόμενης σερβικής αντιπολίτευσης, ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος παραδέχεται, στις 6 Οκτώβρη, τη νίκη του Βόγισλαβ Κοστούνιτσα στις προεδρικές εκλογές και παραιτείται από το αξίωμά του. Στις 25 Νοέμβρη επανεκλέγεται πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας.

2001- Την 1η Φλεβάρη, ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών, Ντούσαν Μιχαήλοβιτς, ανακοινώνει πως ο Μιλόσεβιτς τίθεται υπό διαρκή αστυνομική παρακολούθηση. Στις 28Φλεβάρη, μετά από εντολή της εισαγγελίας της Σερβίας αρχίζει η διενέργεια αστυνομικής έρευνας σε βάρος του Σλ. Μιλόσεβιτς, μετά τα δημοσιεύματα ΜΜΕ πως έχει προχωρήσει στην κατάχρηση μέρους των κρατικών αποθεμάτων χρυσού και τηρεί παράνομους λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού. Στις 31 Μάρτη, γίνονται δύο απόπειρες σύλληψής του ως υπόπτου για τις κατηγορίες της διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας. Τελικώς, συλλαμβάνεται την 1η Απρίλη και μετά την κατάθεσή του στον εισαγγελέα Βελιγραδίου οδηγείται στις κεντρικές φυλακές του Βελιγραδίου. Στις 2 Απρίλη κατηγορείται πως στη διάρκεια της επιχείρησης για τη σύλληψή του υποκίνησε τους σωματοφύλακές του σε αντίσταση κατά της αρχής. Στις 3 Απρίλη, η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ, Κάρλα Ντελ Πόντε, ανακοινώνει πως ετοιμάζει και νέο ένταλμα σύλληψης κατά του Μιλόσεβιτς με διευρυμένο κατηγορητήριο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ