Σάββατο 7 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Παιχνίδια πολέμου»
  • Και νέα πολύωρη ισραηλινή επιδρομή εναντίον θέσεων της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα με ελικόπτερα - πλοία αλλά και τεθωρακισμένα
  • Σφοδρές συγκρούσεις σε Ραμάλα - Βηθλεέμ
  • Ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών υπέρ της κλιμάκωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων

Παλαιστίνιος με μολότοφ ενάντια στα ισραηλινά τανκς

Associated Press

Παλαιστίνιος με μολότοφ ενάντια στα ισραηλινά τανκς
ΡΑΜΑΛΑ - ΓΑΖΑ - ΒΗΘΛΕΕΜ - ΤΖΕΝΙΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Επικίνδυνα οξύνεται η ένταση στα αυτόνομα εδάφη, καθώς ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις από αέρος, από θαλάσσης και από εδάφους εναντίον παλαιστινιακών θέσεων, ενώ οι παλαιστινιακές δυνάμεις απαντούν με όλμους εναντίον εποικισμών και εναντίον κοντινών ισραηλινών κοινοτήτων. Η ισραηλινή ηγεσία φέρεται αποφασισμένη να επιμείνει στη στάση της, ενώ παράλληλα προκλητικά ανακοινώνει την απόφασή της να επεκτείνει εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Οχθη. Επικριτικές και δυσαρεστημένες εμφανίζονται οι ΗΠΑ, ενώ την τακτική της ισραηλινής κυβέρνησης κατακρίνουν το γαλλικό και το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επί ώρες ισραηλινά ελικόπτερα και πολεμικά πλοία έπλητταν, χτες το πρωί, με ρουκέτες θέσεις της παλαιστινιακής αστυνομίας, των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας, αλλά και κτίρια της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα. Στο επίκεντρο των επιδρομών βρέθηκαν, κυρίως, οι περιοχές της Γάζας, Μπέιτ Λαχία και ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπάλιγιε, ενώ ο πρώτος απολογισμός ανέφερε τουλάχιστον 5 τραυματίες, με μεγάλη πιθανότητα ο αριθμός αυτός να αυξηθεί κατά πολύ. Εντός των στρατηγικών στόχων συγκαταλέγεται και ένας σταθμός διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας να έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Με ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός τόνιζε ότι «ο βομβαρδισμός είναι απάντηση, στις επιθέσεις με όλμους, που δέχτηκαν 4, παρακείμενες στη Γάζα, ισραηλινές κοινότητες κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας».

Ρουκέτες από ελικόπτερο έχουν προκαλέσει ζημιές στα γραφεία της παλαιστινιακής αστυνομίας

Associated Press

Ρουκέτες από ελικόπτερο έχουν προκαλέσει ζημιές στα γραφεία της παλαιστινιακής αστυνομίας
Την ίδια ώρα, ισραηλινά τεθωρακισμένα άνοιγαν πυρ εναντίον θέσεων των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, κοντά στον εβραϊκό εποικισμό Νετζαρίμ, μετά από επίθεση με όλμους που δέχτηκε ο εποικισμός, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Ο ισραηλινός στρατός αντιμετώπισε με δακρυγόνα, λαστιχένιες σφαίρες, αλλά και αληθινά πυρά, Παλαιστινίους που διαδήλωναν στη Ραμάλα με βασικό σύνθημα «η Ιντιφάντα θα συνεχιστεί», με απολογισμό, τουλάχιστον, 18 τραυματίες. Ανάλογα επεισόδια σημειώθηκαν στη Βηθλεέμ και στη Λωρίδα της Γάζας, όπου εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των τραυματιών φθάνει τους 33.

Σε ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα, αλλά χωρίς συγκρούσεις, ολοκληρώθηκε, στην Τζενίν, η κηδεία του Ιγιάντ Χαρντάν, στελέχους της Τζιχάντ, ο οποίος έπεσε θύμα δολοφονίας ακριβείας, την Πέμπτη, όταν ο τηλεφωνικός θάλαμος που χρησιμοποιούσε εξερράγη. Χιλιάδες μέλη της Τζιχάντ, που πήραν μέρος στην κηδεία, απείλησαν με επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων. Ο ισραηλινός στρατός δεν είχε, μέχρι χτες, σχολιάσει καν τη δολοφονία του Χαρντάν. Δε σχολίασε, όμως, ούτε αρκετά δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, τα οποία εξήραν την τακτική των δολοφονιών ακριβείας, συμπεριλαμβανομένης και της συγκεκριμένης πράξης.

Κλιμάκωση και σε διπλωματικό επίπεδο

Ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει, ήδη, τεθεί σε κατάσταση υψίστου ετοιμότητας με δεδομένη και την έναρξη της εβραϊκής γιορτής του «Passover», η ισραηλινή ηγεσία ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους τόνους. Ο υπουργός Εσωτερικών Ούζι Λαντάου, μέλος του Λικούντ, τάχθηκε απερίφραστα υπέρ της κλιμάκωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων. «Δεν πρέπει να απαντούμε με βομβαρδισμούς σπασμωδικά, κάθε τρεις ημέρες, πρέπει να τους πλήττουμε νυχθημερόν, κάθε ώρα, μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να τερματιστεί κάθε επίθεση εναντίον του Ισραήλ», τόνιζε ο Λαντάου. Μάλιστα, ο Ισραηλινός υπουργός δε δίστασε να χαρακτηρίσει τον Γιάσερ Αραφάτ «εγκληματία πολέμου» και να κατηγορήσει το συνάδελφό του, υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες επειδή αποδέχτηκε να συναντηθεί με εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Παράλληλα με τις επιδρομές και πυροδοτώντας ακόμη εντονότερες αντιδράσεις, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να προχωρήσει σε επέκταση δύο, ήδη, μεγάλων εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη. Πρόκειται για τον Μάαλε Αντουμίμ, κοντά στην Ιερουσαλήμ, και τον Αλφέι Μενάσεϊ, κοντά στη Νάμπλους. Επίσης, από το γραφείο του Αριέλ Σαρόν έγινε γνωστό ότι δίνεται άδεια σε όποιον Ισραηλινό πολίτη επιθυμεί να επισκεφθεί την πλατεία του Τεμένους, στο Αλ Ακσά της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τον τόπο, δηλαδή, που ο Σαρόν επισκέφθηκε στις 28 Σεπτέμβρη και πυροδότησε τις μετέπειτα γνωστές εξελίξεις. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, ήταν, επί της ουσίας, απαγορευμένο στους Εβραίους πολίτες να μεταβαίνουν στην πλατεία των Τεμένων, τόσο για θρησκευτικούς λόγους (για να μη «μιαθούν») όσο και για λόγους εξασφάλισης της ηρεμίας.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και για τις δύο αποφάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης. Ο Αραφάτ προειδοποίησε ότι με τον τρόπο αυτό πυροδοτείται περαιτέρω κλιμάκωση, ενώ η κατάσταση είναι, ήδη, εξαιρετικά τεταμένη. Μάλιστα, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ο Αραφάτ, σε έκτακτη συνομιλία που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, επανέφερε στο προσκήνιο το αίτημα της ανάπτυξης διεθνούς δύναμης για την προστασία του παλαιστινιακού λαού.

Η απόφαση επέκτασης των εποικισμών, όμως, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση της βίας έχει προκαλέσει ανησυχία και δυσφορία και σε διεθνές επίπεδο. Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Φρανσουά Ριβασό, επικρίνει την ισραηλινή κυβέρνηση για τη «λάθος τακτική βίας και άσκησης στρατιωτικής ισχύος που επιμένει να ακολουθεί απέναντι στους Παλαιστινίους, με αποτέλεσμα να οξύνεται η ένταση και πυροδοτείται νέος κύκλος βίας». Εκκληση για αποκλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων απηύθυνε και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι, ενώ ο Αιγύπτιος ομόλογός του Αμρ Μούσα υπογράμμιζε ότι «μετά τις αλλεπάλληλες προκλήσεις, σε όλα τα επίπεδα, από την πλευρά του Ισραήλ, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους Παλαιστινίους για την οποιαδήποτε αντίδραση έχουν απολύτως δικαιολογημένα».

Αίσθηση έχουν προκαλέσει, πάντως, οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Ρίτσαρντ Μούτσερ, ο οποίος επέκρινε έντονα την απόφαση επέκτασης των εποικισμών, χαρακτηρίζοντας την ισραηλινή απόφαση «επικίνδυνα προκλητική», της οποίας ζητά την άμεση ανάκληση. Και όλα αυτά, ενώ έγινε γνωστό ότι οι 300 Αμερικανοί βουλευτές, με επιστολή τους, ζητούν από τον Πρόεδρο Μπους να επανεξετάσει τη θέση των ΗΠΑ απέναντι στην Παλαιστινιακή Αρχή, μέσα από τη διακοπή της παροχής, κάθε είδους βοήθειας, εκτιμώντας ότι αυτή ευθύνεται για το κύμα βίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η στρατηγικού χαρακτήρα κίνηση της «αποχώρησης» εν εξελίξει... (2005-08-19 00:00:00.0)
Για «σχέδιο ειρήνευσης» πιέζουν οι ΗΠΑ (2002-10-19 00:00:00.0)
Επιθέσεις, επεισόδια και κατεδαφίσεις υποσκάπτουν την εκεχειρία (2001-07-10 00:00:00.0)
Νέο αιματοκύλισμα κλιμακώνει την ένταση (2001-05-10 00:00:00.0)
Εισβολή «άμυνας» στα αυτόνομα εδάφη (2001-04-12 00:00:00.0)
Επανέρχεται στις "σκληρές" θέσεις ο Νετανιάχου (1997-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ