Σάββατο 7 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανέξοδες υποσχέσεις...

Η αστυνομία αντιμετωπίζει με ρίψεις νερού τους διαδηλωτές

Associated Press

Η αστυνομία αντιμετωπίζει με ρίψεις νερού τους διαδηλωτές
ΑΓΚΥΡΑ.-

Η χτεσινή συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ με τον απεσταλμένο της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπεύθυνο για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Γιοχάνες Λιν, απέφερε μια μεγαλοπρεπή τρύπα στο νερό.

Προ της ουσιαστικής αποτυχίας της τουρκικής κυβέρνησης να προσελκύσει δάνεια, αλλά και της αδυναμίας του υποτιθέμενου «Μεσσία» της οικονομίας Κεμάλ Ντερβίς - τουλάχιστον μέχρι να έρθουν στη Βουλή 14 νομοσχέδια την επόμενη βδομάδα - να ανακοινώσει μέτρα ικανά να αλλάξουν τα πράγματα, ο Ετσεβίτ αισθάνθηκε την ανάγκη να πει ότι η κυβέρνησή του δεν υπάρχει περίπτωση να πέσει «αυτή τη στιγμή», μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ο ίδιος είπε πως ο Λιν υποσχέθηκε προς τον ίδιο ότι «η Παγκόσμια Τράπεζα θα βοηθήσει την Τουρκία σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς». Σε μια δήλωση που προφανώς προορίζεται για εσωτερική κατανάλωση, είπε ακόμη πως η ΠΤ «θα διευρύνει τη βοήθεια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης».

Η κατάσταση στην Τουρκία είναι τεταμένη - αυτό ο Ετσεβίτ το καταλαβαίνει πολύ καλά. Χιλιάδες έμποροι, που στενάζουν από την υποτίμηση 50% του νομίσματος, τις αυξήσεις στα καύσιμα και τα τιμολόγια των δημοσίων επιχειρήσεων και την ουσιαστική κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, έχουν βγει στους δρόμους και διαδηλώνουν. Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι και δε βοηθούν καθόλου οι φήμες περί πραξικοπήματος. Η επίκληση του Προέδρου Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ προς τους πολίτες να επιδείξουν «ψυχραιμία» δε βοήθησε και πολύ. Η «κούρσα για την ανάνηψη της οικονομίας της Τουρκίας» για την οποία μιλούσε η Νόρα Μπούστανι στην εφημερίδα «Τhe Washington Post» προ ημερών μοιάζει μάλλον με... μαραθώνιο μετ' εμποδίων.

Απέλαση Κούρδου από τη Ρουμανία

Την έντονη διαμαρτυρία κουρδικών οργανώσεων προκάλεσε η απόφαση του Βουκουρεστίου να απελάσει στην Τουρκία τον επιχειρηματία Χασάν Καγιά, στέλεχος του Χαντέπ, ο οποίος είχε αιτηθεί πολιτικού ασύλου από τις αρχές της χώρας. Η ζωή του Καγιά, σύμφωνα με τις δηλώσεις στελεχών κουρδικών οργανώσεων, απειλείται στην Τουρκία.

Ρουμανικό δικαστήριο απέρριψε την αίτηση ασύλου που υπέβαλε ο Καγιά, διότι «αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Ρουμανίας», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών στο Βουκουρέστι. Δε δόθηκαν λεπτομέρειες. Πάντως ρουμανικός τηλεοπτικός σταθμός ανέφερε ότι ο Καγιά συγκέντρωνε κεφάλαια για το ΡΚΚ.

Παράλληλα χτες η εφημερίδα «Τurkish Daily News» δημοσίευσε λεπτομέρειες εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά μετάδοση ειδήσεων σχετικά με το Κουρδικό: Η εγκύκλιος του υπουργείου παραθέτει μία σειρά όρων, τους οποίους δεν πρέπει να χρησιμοποιεί η κρατική ραδιοφωνία (TRT) και αναφέρει αυτούς που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται. Ολοι οι «ευαίσθητοι» όροι, όπως «εξέγερση», «κουρδική εξέγερση», «αγώνας για την ελευθερία» και «ένοπλος αγώνας», αντικαθίστανται από το «τρομοκρατικές ενέργειες».

Οι όροι «Κούρδος»,«κουρδική φυλή», «Κούρδοι τουρκικής καταγωγής» και «Κούρδοι πολίτες», αντικαθίστανται από το «Τούρκος πολίτης». Απαγορεύονται όροι όπως «εκκενωθέντα χωριά», που αντικαθίσταται από το «εγκαταλειμμένα χωριά» και «χαμηλής έντασης πόλεμος», ο οποίος θα λέγεται «αγώνας κατά της τρομοκρατίας»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το «κουρδικό» πάντα ...αξιοποιήσιμο (2010-06-20 00:00:00.0)
Κρίσιμες ώρες (2003-04-09 00:00:00.0)
"Νέα φάση" στο Κουρδικό; (1999-08-08 00:00:00.0)
Εμμονή στην άρνηση της υπόστασης του κουρδικού λαού (1999-07-06 00:00:00.0)
Ελπίζει σε "νέα φάση" ο Οτσαλάν (1999-07-01 00:00:00.0)
Αντιφατικές εξελίξεις και πιέσεις (1998-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ