Τρίτη 14 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ
Καλούν σε σύσκεψη την Πέμπτη

Ενάντια στην πολιτική που αυξάνει τις «πλωτές βόμβες», όπως γίνεται και με το νέο ν/σ του ΥΝΑ

Με στόχο την παραπέρα οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία διοργανώνουν σύσκεψη την Πέμπτη 16 Μάη στις 10.30 το πρωί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, ενώ απαιτούν την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ.

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση των ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ (Πληρωμάτων Ρυμουλκών), ΠΕΣ/ΝΑΤ, το σκηνικό που διαμορφώνεται από τις απανωτές νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης σε βάρος των ναυτεργατών, ρυθμίσεις που φέρουν τη βούλα των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι «πλούτος και χλιδή από την μία, εργασιακό χάος - πλωτές βόμβες από την άλλη». Αυτό ακριβώς προωθείται και με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις», το οποίο είναι συνέχεια του Ν. 4150/2013 «Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο είναι στο πλαίσιο «της επίθεσης που συνεχίζουν ανελέητα κεφάλαιο - κυβέρνηση - ΕΕ σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων. Με τη βία και την καταστολή καταργούν την ΕΓΣΣΕ και τις κλαδικές ΣΣΕ, να δουλεύουμε στα εργασιακά γκέτο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας με μισθούς πείνας και χωρίς κοινωνικοασφαλιστική προστασία».

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι σαφείς. Σύμφωνα με τα σωματεία καταργούν τις συμβάσεις ναυτολόγησης, ενώ πλοίαρχο, κυβερνήτη, πλήρωμα τους κατατάσσει ως «Επιβαίνοντες»! Χαρακτηριστικά, δίνει τη δυνατότητα τα πλοία να ναυλώνονται χωρίς να έχουν στη σύνθεση πλοίαρχο και πλήρωμα, ο κυβερνήτης υπάγεται στον ΟΑΕΕ (ασφάλιση με μπλοκάκι) κ.λπ. Επιπλέον, τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής απαλλάσσονται από φόρο κατανάλωσης, δασμό καυσίμων και συνολικά όλα τα πλοία αυτών των κατηγοριών (ημερόπλοια, επαγγελματικά πλοία αναψυχής, θαλαμηγοί) απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Από την άλλη, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία, «υποκρίνονται ότι πασχίζουν να μαζέψουν φόρους από τους «έχοντες και κατέχοντες», ενώ στην πράξη αφήνουν ορθάνοιχτη πόρτα διευρύνοντας "το πλυντήριο του μαύρου χρήματος"».

«Καλούμε - καταλήγουν - ναυτεργάτες, εργαζόμενους, σωματεία, επιτροπές αγώνα, λαϊκές επιτροπές, να κλιμακώσουμε τη δράση μας, να μην υποκύψουμε στον "κοινωνικό κανιβαλισμό" του κεφαλαίου, να ανατρέψουμε αυτά τα μέτρα, αυτήν την πολιτική. Κανένας μόνος του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σαρωτικό χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών στα πλοία αναψυχής (2022-04-15 00:00:00.0)
Αποφασιστικά στην προετοιμασία της απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων (2021-04-21 00:00:00.0)
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα σκάφη αναψυχής (2014-03-19 00:00:00.0)
Νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα στη θάλασσα (2014-03-13 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες για την οργάνωση κινητοποιήσεων (2013-11-23 00:00:00.0)
Καταργούν και τον πλοίαρχο! (1999-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ