Σάββατο 18 Μάη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγωνία για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες

Σε μεγάλες περιπέτειες αναμένεται να μπουν χιλιάδες γονείς που προσπαθούν να εξασφαλίσουν μία θέση για το παιδί τους σε παιδικό σταθμό. Το 2012 - 2013 το πρόβλημα ήταν εκρηκτικό. Πολλά παιδιά βρέθηκαν εκτός σταθμών, δημοτικοί σταθμοί έκλεισαν, τα τροφεία αυξήθηκαν... Οσα προδιαγράφονται για τη χρονιά 2013 - 2014 είναι ακόμα χειρότερα.

Οι κοινωνικές υποδομές φθίνουν, δεδομένης της συνεχούς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους, των απολύσεων και του παγώματος των προσλήψεων. Το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής Ζωής» του υπουργείου Εργασίας, που προβλέπει τη χρηματοδότηση παιδικών σταθμών - δημοτικών και ιδιωτικών - μέσω ΕΣΠΑ, είναι στον αέρα. Θυμίζουμε ότι πέρσι, τουλάχιστον 53.000 παιδιά, με βάση τις αιτήσεις, έμειναν εκτός. Ακόμα, πολλοί γονείς δεν κατέθεσαν καν αίτηση, καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια που έθετε το πρόγραμμα. Για να αντιμετωπιστεί δε το οξυμένο πρόβλημα, το υπουργείο Εργασίας, σε συνεννόηση με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), προχώρησε στην απαράδεκτη απόφαση μείωσης του λεγόμενου κόστους ανά παιδί, δηλαδή ακόμα μεγαλύτερης υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και την επόμενη χρόνια, με ενδεχόμενα μειωμένο κονδύλι, που σημαίνει ή ότι τα παιδιά που θα ωφεληθούν θα είναι λιγότερα ή ότι θα κληθούν οι γονείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Πέρσι δόθηκαν περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ, συνολικά για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, από το ΕΣΠΑ. Ακόμα, εξετάζεται το πρόγραμμα να λειτουργήσει με τη μορφή των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για ένα μοντέλο που προωθήθηκε πέρσι, αποτελεί δε και θέση του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα δυνάμεις του επιχείρησαν να το εφαρμόσουν σε κάποιους δήμους. Το μοντέλο αυτό βάζει τους εργαζόμενους (κυρίως συμβασιούχοι που δούλευαν στους παιδικούς σταθμούς) στη διαδικασία να στήσουν σταθμούς που θα συντηρούνται ουσιαστικά από την τσέπη των λαϊκών οικογενειών, μέσω της επιβολής τροφείων. Βέβαια, δεν έχει διευκρινιστεί πώς ακριβώς θα λειτουργήσουν αυτές οι επιχειρήσεις, εάν δηλαδή, θα πάρουν χρήματα από το ΕΣΠΑ, εάν θα χρησιμοποιούν υποδομές και κτίρια των δήμων, τι θα γίνει με τροφεία κλπ.

Η ΚΕΔΕ από την πλευρά της ζητά να γίνει χρήση της λεγόμενης «ρήτρας ευελιξίας» του ΕΣΠΑ δηλαδή να δοθούν χρήματα από άλλα προγράμματα για τη συνέχιση του συγκεκριμένου που αφορά στους παιδικούς σταθμούς και άλλες κοινωνικές υποδομές. Συγκεκριμένα προτείνει τη μεταφορά του 10% μη απορροφημένων πόρων από άξονες επιχειρησιακών προγραμμάτων που αφορούν το περιβάλλον. Σε συνάντηση δε που είχε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με τη γενική γραμματέα Κοινωνικών Πόρων του υπουργείου Εργασίας ειπώθηκε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι. Το θέμα θα συζητηθεί άμεσα σε συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ