Τρίτη 28 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νομοθετεί μόνιμο μηχανισμό εξαθλίωσης για τους εργάτες

Με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση θα καθορίσει τις διαδικασίες και τον τρόπο που μονομερώς θα συνεχίσει να διαμορφώνει τον κατώτερο μισθό και μετά το 2016

Από το συλλαλητήριο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στις 23 Μάη στην Αθήνα
Από το συλλαλητήριο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στις 23 Μάη στην Αθήνα
Τις επόμενες μέρες, με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται η κυβέρνηση να καθορίσει τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται και τον τρόπο με τον οποίο θα ορίζεται ο κατώτερος μισθός και μετά το 2016! Ο μόνιμος μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού έρχεται να προστεθεί στη μονομερή απόφαση της κυβέρνησης, με την οποία πέρσι περιέκοψε τους μισθούς της ΕΓΣΣΕ, κατά 22% και 32% και καρατόμησε το δικαίωμα των συνδικάτων για συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Η επέμβαση αυτή, εκ μέρους του αστικού κράτους, άνοιξε την όρεξη στη μεγαλοεργοδοσία να μην προσέρχεται καν σε διαπραγμαστεύσεις για την υπογραφή νέων συμβάσεων, ενώ η συμπίεση των κατώτερων μισθών ορθώνει νέα εμπόδια στον αγώνα που δίνουν εργαζόμενοι και συνδικάτα για την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, η νέα ΠΥΣ για το μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού, ορίζει ότι αυτός από την 1/1/2017, και πάλι θα διαμορφώνεται μονομερώς από την κυβέρνηση, υποτίθεται ύστερα από διαβούλευση με διάφορους φορείς και μεταξύ άλλων θα εξαρτάται: Από «την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη», την «παραγωγικότητα», την «ανταγωνιστικότητα», τις τιμές, ακόμα και από το «ποσοστό ανεργίας», αλλά και το ύψος των μισθών και των εισοδημάτων. Μάλιστα, σε προσχέδιο για τον κατώτερο μισθό που είχε δει το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα, γινόταν καθαρό ότι διατηρούνταν η διάκριση μεταξύ εργαζομένων άνω των 25 και κάτω των 25 ετών, με τους νεότερους εργαζόμενους να έχουν ακόμα χαμηλότερο μισθό από αυτόν που θεσμοθετείται. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η διάκριση αυτή να ενισχυθεί και με νέες ηλικιακές διαβαθμίσεις, που θα ορίζουν ότι όσο νεότερος είναι ο εργαζόμενος εργάτης ή υπάλληλος, τόσο χαμηλότερη θα είναι η αμοιβή του, οδηγώντας έτσι τη νέα γενιά εργαζομένων στην πλήρη εξαθλίωση.

Μισθοί πείνας και με... ανάπτυξη

Με δυο λόγια, τα κριτήρια που θέτει η κυβέρνηση εξασφαλίζουν εκ των προτέρων ότι οι κατώτεροι μισθοί, αφού θα μείνουν τουλάχιστον παγωμένοι την τριετία 2014 - 2016, θα συνεχίσουν να μειώνονται καθώς πρέπει να υπηρετούν «την ανάπτυξη» της οικονομίας και την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων, δηλαδή την απρόσκοπτη κερδοφορία τους. Αποδεικνύεται ότι ο περίφημος «μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού» είναι διαχρονικό εργαλείο μείωσης των μισθών και συνολικά της τιμής της εργατικής δύναμης, τον οποίο πλέον θα κρατά στα χέρια της η εκάστοτε κυβέρνηση. Είναι μηχανισμός εκμετάλλευσης και εξαθλίωσης των εργαζομένων. Αποδεικνύεται, ταυτόχρονα, ότι ακόμα και αν αυτή η πολυθρύλητη «ανάπτυξη» έλθει, θα έχει ως βασική προϋπόθεση και προαπαιτούμενο μισθούς πείνας και μιζέριας για όλους τους εργαζόμενους, αφού ο κατώτερος μισθός θα επιδρά στο σύνολο των εργατικών μισθών. Ετσι ο κατώτερος μισθός και το κατώτερο μεροκάματο μπαίνουν μόνιμα στις μυλόπετρες του δίπολου «καπιταλιστική κρίση - καπιταλιστική ανάπτυξη», προσδίδοντας διαχρονικό χαρακτήρα στην αντεργατική επίθεση, η οποία κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ