Τρίτη 28 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ»
Περιορίζεται στο 41% των δυνατοτήτων του

Παράσταση διαμαρτυρίας οργανώνει η ΕΙΝΑΠ στις 3 Ιούνη 2013 διεκδικώντας την πλήρη ανάπτυξη του Κέντρου

Κινητοποίηση τον περασμένο Μάρτη με αίτημα να ανοίξει το Κέντρο
Κινητοποίηση τον περασμένο Μάρτη με αίτημα να ανοίξει το Κέντρο
Δεν έφτασε που εδώ και δυο χρόνια κράτησαν κλειστό το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΠΚ) της χώρας στο «Αγία Σοφία», τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να λειτουργήσει υποτυπωδώς στο 41% των δυνατοτήτων του και προορίζοντάς το για πτωχοκομείο.

Τα παραπάνω καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) με αφορμή την επίσημη επαναλειτουργία του ΠΚ στις 3 Ιούνη 2013. Την ίδια μέρα η ΕΙΝΑΠ διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του «Αγία Σοφία», στις 12 το μεσημέρι, καλώντας και άλλους φορείς και συλλόγους με αίτημα «ένα πλήρως ανεπτυγμένο ΠΚ, δωρεάν για τους ασθενείς, και ενταγμένο σε αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Υγείας χωρίς επιχειρηματική δράση».

Η Ελλάδα έχει ανάγκη 600-700 παιδοκαρδιοχειρουργικών επεμβάσεων το χρόνο. Στο «Αγία Σοφία», πριν το κλείσιμο του ΠΚ, πραγματοποιούνταν 170 επεμβάσεις το χρόνο και οι υπόλοιπες στον ιδιωτικό τομέα («Ωνάσειο» και «Μητέρα»), ενώ στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχο κέντρο. Η μερική και υποτυπώδης επαναλειτουργία του ΠΚ θα διασφαλίζει, στην καλύτερη περίπτωση, 70 επεμβάσεις το χρόνο. «Δηλαδή, περιορίζουν το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΠΚ) στο 41% το πολύ (!) των προηγούμενων επεμβατικών δυνατοτήτων του ή στο 10% των πανελλαδικών αναγκών» επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ και τονίζει: «Φαίνεται, δηλαδή, ότι το ΠΚ προορίζεται για επεμβατικό πτωχοκομείο και μόνο για τους μικρούς αρρώστους, που οι γονείς τους δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη».

Για να επανανέλθει το ΠΚ, τουλάχιστον στην προηγούμενη λειτουργία, χρειάζονται 3 μόνιμοι καρδιοχειρουργοί, 7 παιδοκαρδιολόγοι, 4 καρδιοαναισθησιολόγοι και 25 μόνιμοι νοσηλευτές. «Αντί για 40 σχεδόν μόνιμα υγειονομικά στελέχη το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να μπαλώσει την κατάσταση με 5 επικουρικούς!» καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ και ζητά την «ολόπλευρη λειτουργία όλων των συναφών τμημάτων (καρδιολογικού, καρδιοχειρουργικού, καρδιοαναισθησιολογικού, μονάδα εντατικής θεραπείας) με άμεση πρόσληψη όλου του μόνιμου αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ