Παρασκευή 13 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακριβαίνουν 34 φάρμακα

Ακόμη πιο «πικρές» γίνονται οι τιμές σε ορισμένα φάρμακα, με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Αυτό προκύπτει από το νέο δελτίο τιμών για 229 φάρμακα (από τα οποία 205 είναι αντίγραφα), που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Ανάπτυξης. Στο δελτίο αυτό εντοπίσαμε και 34 φάρμακα που ακριβαίνουν από 1,4% μέχρι και 108,7%. Από τα 229 νέα φάρμακα τα 134 είναι έτοιμα εισαγόμενα, τα 82 παρασκευάζονται και τα 13 συσκευάζονται στην Ελλάδα.

Επίσης, περιλαμβάνονται αυξήσεις τιμών σε 22 φάρμακα, τα οποία κρίνονται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΟΦ) απολύτως αναγκαία για τη δημόσια υγεία. Τα περισσότερα από αυτά είναι κυτταροστατικά φάρμακα και αντιπηκτικά, ενώ υπάρχουν και καρδιολογικά, αντιυπερτασικά καθώς και το τριπλό εμβόλιο για παιδιά που είναι και το πιο διαδεδομένο απ' όλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο δελτίο τιμών περιλαμβάνει «διορθώσεις» τιμών σε δώδεκα φάρμακα, τα οποία επανατιμολογήθηκαν με βάση νεότερα στοιχεία που υπέβαλαν οι φαρμακοβιομηχανίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, από τις επανακοστολογήσεις - δηλαδή τις «διορθώσεις» τιμών - προέκυψαν ανατιμήσεις στα φάρμακα. Τέλος, περιλαμβάνονται μειώσεις τιμών μέχρι 24,5% σε 4 φάρμακα μετά από αίτηση των ίδιων των φαρμακοβιομηχάνων προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα - απ' όπου βέβαια με χαμηλότερη από την προηγούμενη τιμή θα αποκομίσουν πολύ περισσότερα κέρδη - καθώς και μειώσεις σε τρία φάρμακα βάσει κοστολογίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ