Παρασκευή 13 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Βρέχει... κυβερνητική κοροϊδία

Ο υπουργός Γεωργίας συμπεριέλαβε στα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας και τη χτεσινή βροχόπτωση!

«Θεωρούμε μια και οι σημερινές πληροφορίες είναι ότι σε όλη την Ελλάδα βρέχει, εκτός από την Αθήνα, και μάλιστα είναι χαρακτηριστικό αυτό που ειπώθηκε προηγουμένως ότι μόνο σε δύο μέρες στην Κρήτη είχαμε αύξηση κατά 50 χιλιοστά της στάθμης από τις βροχοπτώσεις». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον υπουργό Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτη, και ειπώθηκαν στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, όπου επρόκειτο να ανακοινωθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας. Βέβαια, ο υπουργός Γεωργίας δε διευκρίνισε πόσα χιλιοστά ανέβηκε η στάθμη από τη χτεσινή βροχόπτωση στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Το σίγουρο όμως είναι ότι η ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης κατά της λειψυδρίας έχει αποτελέσματα: Χτες έβρεξε σε όλη την Ελλάδα, πλην της Αθήνας...

Και μια και χτες έβρεξε... «τα πράγματα δεν είναι τραγικά ούτε εύκολα». Η τελευταία φράση ανήκει επίσης στον υπουργό Γεωργίας, ο οποίος ξανάνοιξε χτες τους «κρουνούς» της κοροϊδίας, αλλά δυστυχώς... δε βρέθηκε ακόμα ο τρόπος που θα μετατρέπει τη «βροχή» των κυβερνητικών ψεμάτων σε αποθέματα νερού. Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Γ. Ανωμερίτης έκανε ό,τι μπορούσε για να υποβαθμίσει το πρόβλημα της λειψυδρίας και να συγκαλύψει το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπισή του.

Αυτό που έκανε χτες ο υπουργός Γεωργίας, ήταν να παρουσιάσει επιλεκτικά τα στοιχεία κάποιων παρατηρήσεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα για το ύψος των βροχοπτώσεων, τη στάθμη των υπόγειων νερών και τα αποθέματα αποθηκευμένων όγκων νερού σε 31 ταμιευτήρες του υπουργείου. Ομως, και στις περιπτώσεις αυτές τα εμφανιζόμενα στοιχεία είναι απογοητευτικά και αποδίδουν το μέγεθος του προβλήματος της λειψυδρίας.

Με την ευκαιρία, ο υπουργός Γεωργίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα έργα που έχουν κατασκευαστεί. Ετσι, ανάμεσα σε άλλα ανακοίνωσε ότι έχουν κατασκευαστεί 56 φράγματα και λιμνοδεξαμενές. Ο ίδιος όμως είχε ανακοινώσει στις 28/3/2001 ότι κατασκευάστηκαν 62 φράγματα και λιμνοδεξαμενές. Φαίνεται πως μέσα σε λίγες μέρες έπεσε και η στάθμη... στον αριθμό των έργων.

Οσο για τα υποτιθέμενα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος της λειψυδρίας, ο Γ. Ανωμερίτης ανέφερε ότι «έχουν διασφαλιστεί οι αναγκαίες πιστώσεις έργων έκτακτης ανάγκης». Το σχετικό κονδύλι, όπως είπε, είναι 5 δισ. δραχμές. Τα 2,5 δισ. υπήρχαν και προστέθηκαν άλλα τόσα. Και για να δώσει έμφαση ο υπουργός, ανέφερε ότι οι δράσεις έκτακτης ανάγκης αφορούν σε 123 περιοχές της χώρας. Τώρα, τι θα μπορέσει να γίνει με 5 δισ. δραχμές στις περιοχές που έχουν έντονο πρόβλημα (Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Βοιωτία, Ξάνθη, Κομοτηνή, Δράμα, Αρτα, Αργολίδα και νησιά του Αιγαίου) και πότε θα γίνουν αυτά τα έργα για να εξασφαλιστεί νερό στους αγρότες, είναι ένα ερώτημα που ούτε ο Γ. Ανωμερίτης ήταν σε θέση να απαντήσει. Ομως, η αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας δε λύνεται με ψίχουλα, αλλά απαιτεί ριζικές παρεμβάσεις, τις οποίες η κυβέρνηση δε φαίνεται πρόθυμη να κάνει.

Για λόγους, πάντως, δημιουργίας εντυπώσεων ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ως άμεσες παρεμβάσεις τα αυτονόητα με τη συνοδεία γενικόλογων εκφράσεων: Την εκτέλεση έργων άμεσης απόδοσης, την αποκατάσταση ζημιών δικτύων, τη δημιουργία χωμάτινων φραγμάτων, παρεμβάσεις σε στραγγιστικά έργα και αντικατάσταση γεωτρήσεων. Οσο για τις μεσομακροπρόθεσμες δράσεις αντιμετώπισης της λειψυδρίας ο Γ. Ανωμερίτης ανακοίνωσε ότι περί τα τέλη Μάη θα γίνει μια σύσκεψη και... καθάρισε. Στα πλαίσια των χτεσινών μέτρων κοροϊδίας ο υπουργός Γεωργίας πρόσθεσε ακόμα, πως ξεκίνησε διαδικασία συνεννόησης με όλους τους Οργανισμούς Εγγειων Βελτιώσεων, έχουν εκδοθεί οδηγίες προς Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και Περιφέρειες και πως έχει κινηθεί - στα λόγια - μηχανισμός για την καταγραφή και αντιμετώπιση των ζημιών σε καλλιέργειες.

Ο υπουργός Γεωργίας, όμως, δεν είπε λέξη για το ότι ετοιμάζεται και μια εγκύκλιος που θα αποσταλεί σε Νομαρχίες και Περιφέρειες, με την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξαναγκαστούν οι αγρότες να ποτίζουν με δελτίο, στο όνομα της δήθεν ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι Οργανισμοί Εγγειων Βελτιώσεων θα εξαναγκαστούν να επιβάλουν περιορισμένο ωράριο άρδευσης στους αγρότες που εξυπηρετούν, ενώ επίσης θα απαγορευτούν νέες γεωτρήσεις και επέκταση των δικτύων γεωτρήσεων. Δεν αποκλείεται, βέβαια, στη σχετική εγκύκλιο να περιλαμβάνονται και άλλα ακόμα πιο οδυνηρά μέτρα σε βάρος των αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ