Παρασκευή 13 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Η κυβέρνηση στηρίζει τους «αποικιοκράτες» αγοραστές

Αφού την ξεπούλησαν, με το επιχείρημα της βιωσιμότητας, τώρα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να της βάλει «λουκέτο» η πολυεθνική που την αγόρασε...

Υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό αλλά και στους εργαζόμενους της ΣΟΦΤΕΞ, είναι σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας της τροπής που παίρνει το ξεπούλημα της μεγαλύτερης χαρτοβιομηχανίας της χώρας. Αφού πρώτα, πανηγυρικά, την ξεπουλήσανε, με το «επιχείρημα» της βιωσιμότητας της επιχείρησης, τώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, εκφράζει τους... φόβους της, ότι ενδεχομένως, μετά την παρέλευση της τριετίας για την οποία είναι δεσμευμένη να τη λειτουργήσει η πολυεθνική, η ΣΟΦΤΕΞ θα κλείσει. Υπό αυτό το ενδεχόμενο και κάτω από τις εκβιαστικές αντεργατικές μεθοδεύσεις της διοίκησης της επιχείρησης, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά να παραχωρήσει «γη και ύδωρ» στην πολυεθνική «Λόκχριτζ», προκειμένου να εξυπηρετήσει τα διαλυτικά της σχέδια για την επιχείρηση.

Το παραπάνω, το κατέστησε σαφές, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας Αλ. Καλαφάτης, ο οποίος δηλώνει πως «στόχος μας δεν πρέπει να είναι να ρίξουμε το Φορλίν (στέλεχος της ΣΟΦΤΕΞ) στο κανναβάτσο, αλλά να βοηθήσουμε την επιχείρηση να ορθοποδήσει». Βέβαια, ο τρόπος με τον οποίο θα βοηθήσει η κυβέρνηση να «ορθοποδήσει», είναι σίγουρο ότι θα περνάει μέσα από αθρόες οικονομικές ενισχύσεις του δημοσίου, αλλά και από την καταστρατήγηση κάθε έννοιας εργατικού δικαιώματος. Ηδη η διοίκηση της ΣΟΦΤΕΞ θέτει από την ερχόμενη Τρίτη σε διαθεσιμότητα 600 περίπου εργαζόμενους, από τα εργοστάσια της Δράμας και της Αθήνας, ενώ, έχει διαμηνύσει προς το υπουργείο Ανάπτυξης, ότι περίπου 100 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Δράμας περισσεύουν. Η συγκεκριμένη αναφορά, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έγινε, τυχαία, αλλά πιθανά για να προλειάνει το έδαφος και για ομαδικές απολύσεις.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΣΟΦΤΕΞ, οφείλονται στο γεγονός ότι η διοίκηση δεν έχει σαφή προσανατολισμό. Το επιχείρημα, αυτό, δεν ευσταθεί, αφού οι κινήσεις της διοίκησης της ΣΟΦΤΕΞ, είναι πολύ καλά μεθοδευμένες, και αποσκοπούν στην περαιτέρω εξασφάλιση προνομίων από το ελληνικό δημόσιο, ενώ από την άλλη, θέλουν και με τη «βούλα» της κυβέρνησης να μετατρέψουν την επιχείρηση σε θάλαμο αντεργατικών πειραμάτων.

Κάτω από τους εκβιασμούς της διοίκησης της επιχείρησης, η κυβέρνηση εξετάζει να παραχωρήσει και άλλες κρατικές προμήθειες στη ΣΟΦΤΕΞ (χαρτί για τα σχολικά βιβλία), να αποδεχτεί την πλήρη καταπάτηση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων, αλλά και να δεχτούν την αντισυμβατική πώληση και επινοικίαση τμημάτων της επιχείρησης. Σήμερα, οι βαρύγδουπες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, ότι θα ακυρωθεί η σύμβαση πώλησης, αν η διοίκηση καταστρατηγεί τους όρους, αναιρούνται, υπό το «επιχείρημα» ότι, τίποτα το αντισυμβατικό δεν πράττει η διοίκηση, αλλά και με το ότι αν ακυρωθεί η σύμβαση, θα κλείσει η επιχείρηση... Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας εκφράζει την αλληλεγγύη του συλλόγου προς τους εργαζόμενους της ΣΟΦΤΕΞ που για μια ακόμη φορά δέχτηκαν την επίθεση της εργοδοσίας - η οποία αποφάσισε να θέσει σε διαθεσιμότητα 600 εργαζόμενους. Επίσης την αλληλεγγύη τους στους εργάτες της ΣΟΦΤΕΞ εκφράζουν και οι άνεργοι του ΜΙΝΙΟΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ