Παρασκευή 13 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις πλάτες των καταναλωτών «κοντράρονται» οι μεγαλέμποροι

Οι μεταξύ τους αλληλοκατηγορίες θυμίζουν τη λαϊκή παροιμία πως θέλουν «και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο»

Ακόμα και μεταξύ τους δε διστάζουν να βγάλουν μαχαίρια οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου - στην προκειμένη περίπτωση του εμπορικού - όταν πρόκειται για τα συμφέροντά τους, δηλαδή ποιος θα καρπωθεί και την τελευταία δεκάρα που μπορούν να διαθέσουν στην αγορά οι καταναλωτές. Αυτό φάνηκε για άλλη μια φορά από το γεγονός ότι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) έσπευσε τις προηγούμενες μέρες να καταγγείλει - με τη μορφή επιστολής - τόσο στον πρόεδρο του Συνδέσμου που εκπροσωπεί τα πολυκαταστήματα όσο και στην υφυπουργό Ανάπτυξης ότι πολυκαταστήματα παιχνιδιών πουλάνε πασχαλινά σοκολατένια αυγά και παιδικές τροφές χωρίς την απαραίτητη άδεια.

Με άλλη επιστολή του προς το υπουργείο ο Σύνδεσμος Εμπορικών Επιχειρήσεων Τροφίμων Ελλάδας, που εν πολλοίς ταυτίζονται με τα συμφέροντα των σούπερ μάρκετ, καταγγέλλει την πώληση εισαγόμενων τροφίμων από πολυεθνικές χωρίς να φέρουν τις υποχρεωτικές ενδείξεις στα ελληνικά - φωτογραφίζοντας συγκεκριμένες πολυεθνικές αλυσίδες. Βέβαια, οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ φροντίζουν να συντηρούν το θολό τοπίο για τους καταναλωτές γύρω από τις λεγόμενες θερμές γωνιές που διατηρούν μέσα στα καταστήματά τους και απλώνουν όλο και περισσότερο τα πλοκάμια τους, βάζοντας όλο και περισσότερα είδη στα σούπερ μάρκετ - κρέας, κηπευτικά, έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά κλπ.

Οσο για την κυβέρνηση, στην προκειμένη περίπτωση την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, παίζει το ρόλο που συνηθίζει σ' αυτές τις περιπτώσεις. Αυτόν του παρατηρητή εξ αποστάσεως της «κόντρας» μεταξύ των μεγαλοεπιχειρηματιών του εμπορίου. Στην πράξη με ένα «δε βαριέσαι» για την πώληση σοκολατένιων αυγών από καταστήματα παιχνιδιών, για την οποία κάνει τα στραβά μάτια, με προθέσεις για «διερεύνηση» της πώλησης παιδικών τροφών χωρίς άδεια και με εγκυκλίους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για ελέγχους στην περίπτωση των πωλήσεων ειδών διατροφής χωρίς ενδείξεις στα ελληνικά, σα να... ανακάλυψε χτες την Αμερική!

Αντίθετα, άμεση είναι η αντίδραση της κυβέρνησης όταν τα ίδια συμφέροντα «τα βρίσκουν» μεταξύ τους και προβάλλουν διάφορες αξιώσεις για άρση μιας σειράς στοιχειωδών έστω περιορισμών, που μπορεί να ισχύουν ακόμα στην ασυδοσία τους, οπότε και σπεύδει να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Αυτό έγινε για παράδειγμα στην περίπτωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, στην περίπτωση της παράτασης της ημερομηνίας λήξης του γάλακτος, τώρα με την πρόθεση να νομιμοποιήσει τις «θερμές γωνιές» μέσα στα σούπερ μάρκετ, αλλά και τις προθέσεις που κατά καιρούς δεν κρύβει για κατάργηση ακόμα και της κυριακάτικης αργίας.

Και όλα αυτά βέβαια, και οι «κόντρες» μεταξύ των εκπροσώπων του κεφαλαίου και η στάση της κυβέρνησης, δε χωράει αμφιβολία ότι γίνονται στις πλάτες των καταναλωτών, που όπως και να 'χει καλούνται να επιλέξουν μεταξύ προϊόντων, σε μια έτσι κι αλλιώς ανεξέλεγκτη αγορά τόσο από την άποψη της ποιότητας όσο και από την άποψη των τιμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ