Κυριακή 22 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κοινή απόφαση, κοινή δράση

Από τη Συνάντηση των Γυναικείων Οργανώσεων της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, που έγινε στα πλαίσια του 8ου Συνεδρίου της ΟΓΕ

Τα προβλήματα των γυναικών από την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας μας, όλων των καπιταλιστικών χωρών, αποκτούν νέες διαστάσεις στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής επιθετικής πολιτικής. Βεβαίως, δεν είναι καινούρια διαπίστωση, αφού η αύξηση του πλούτου και η συγκέντρωσή του στα χέρια της ολιγαρχίας συμβαδίζει με την ανεργία, τη φτώχεια, διευρύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες. Και τούτη δω η ιστορία χτυπά τις γυναίκες των καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων διπλά, ρίχνοντας τα βάρη των αρνητικών συνεπειών πρώτ' απ' όλα στις δικές τους πλάτες. Μα, ταυτόχρονα, η ακόρεστη δίψα των λίγων και ισχυρών για το κέρδος και η αδηφαγία καθενός ξεχωριστά για τη μερίδα του λέοντος φτάνει και μέχρι τους πολέμους. Ολα αυτά τα ζητήματα έγιναν αντικείμενο συζήτησης στη «Συνάντηση των Γυναικείων Οργανώσεων της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής», που έγινε στην Αθήνα, στα πλαίσια του 8ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Ετσι κι αλλιώς, με τη συμμετοχή ξένων αντιπροσωπειών γυναικείων οργανώσεων, στο Συνέδριο, υπήρξε ανταλλαγή εμπειριών, αλλά και αλληλοενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες από τις λαϊκές δυνάμεις στις χώρες, οι οργανώσεις των οποίων εκπροσωπήθηκαν σ' αυτό. Βεβαίως, στη «Συνάντηση», οι αντιπροσωπείες κατέληξαν σε κοινούς στόχους δράσης και ενέργειες, που αναλαμβάνει το κίνημα των γυναικών στις χώρες τους. Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα ολόκληρο το κείμενο της «Κοινής Απόφασης», στο οποίο κατέληξε η Συνάντηση, που έχει ως εξής:

  • Η επιθετική πολιτική που εκπορεύεται από την αλματώδη αύξηση της οικονομικής ισχύος των πολυεθνικών και η επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων στην περιοχή της Ευρώπης και της Μ. Ανατολής (με το Νέο Δόγμα του ΝΑΤΟ, που μπορεί να επεμβαίνει σε κάθε χώρα με το μανδύα των ανθρωπιστικών αποστολών, τον Ευρωστρατό κ.ά.) μας αφορά άμεσα και απαιτεί κοινή στάση και κοινή δράση του γυναικείου κινήματος.
  • Η γεωπολιτική θέση της χώρας μας, μας αποκάλυψε νωρίς τις συνέπειες των επιθετικών σχεδίων του ΝΑΤΟ, του «Συμφώνου σταθερότητας για τη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη».

Κύπρος, διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας, Αιγαίο, Μέση Ανατολή κάνουν φανερές τις ιμπεριαλιστικές προθέσεις στην περιοχή, για την αλλαγή των συνόρων, αλλά και τη δημιουργία προτεκτοράτων, που θα διευκολύνουν αυτά τα σχέδια.

  • Διαπιστώθηκε από τις αντιπροσωπείες των χωρών - μελών της ΕΕ ότι οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης πλήττουν τις γυναίκες εργαζόμενες, τις νέες, τις συνταξιούχες, τις αγρότισσες, με ιδιαίτερη βαρβαρότητα στα εργασιακά, στα ασφαλιστικά και στα κοινωνικά τους δικαιώματα. Πολιτικές, που ανησυχούν έντονα και τις γυναίκες των υπό ένταξη χωρών.
  • Παρά τις υποκριτικές φωνές της ΕΕ για τις «ίσες ευκαιρίες» στον τομέα της απασχόλησης, η πραγματικότητα αποκαλύπτει την αποτυχία και των τεσσάρων προγραμμάτων (για την απασχόληση) και την αύξηση της ανεργίας, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωστάτ.
  • Δεν είναι μικρότερη η υποκρισία της ΕΕ, όσον αφορά τη λεγόμενη Ευρωμεσογειακή συνεργασία. Με δική της ευθύνη, οι χώρες της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής περιθωριοποιούνται όλο και περισσότερο. Οι δολοφονίες, οι διώξεις και η τρομοκρατία κάνουν θραύση. Οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν το πιο καταπιεσμένο κομμάτι του πληθυσμού σ' αυτήν την περιοχή του πλανήτη.
  • Εκτιμούμε ότι η αύξηση της ανεργίας, η επέκταση της μερικής απασχόλησης, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και η γενικότερη συρρίκνωση της κοινωνικής πολιτικής δημιουργούν τη φτώχεια και την κοινωνική περιθωριοποίηση σε μεγάλα κοινωνικά στρώματα των λαών και ιδιαίτερα στις γυναίκες χαμηλών εισοδημάτων. Οι ανατροπές και η εισβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας αποστερούν τη μητρότητα από την κοινωνική της αξία και την καθιστούν ατομική αποκλειστικά ευθύνη των γυναικών.
  • Μέσα σ' αυτό το απάνθρωπο κοινωνικό τοπίο, όπου ισοπεδώνονται οι εθνικοί πολιτισμοί και τα πλανητικά ΜΜΕ επιβάλλουν πρότυπα και στάση ζωής, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος όλες οι κοινωνικές παθογένειες, όπως η βία, η κακοποίηση, η πορνεία, η χρήση και η εξάρτηση από τα ναρκωτικά και η κάθε είδους εγκληματικότητα.
  • Μας απασχολεί ακόμα ότι αυτές οι συνθήκες συντηρητικοποιούν τις γυναίκες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην αναπαραγωγή ιδεών και στάση ζωής στα παιδιά, στην οικογένεια, αλλά και γενικότερα στο μαζικό λαϊκό κίνημα.
  • Εχοντας αυτά τα δεδομένα, πιστεύουμε ότι μας δίνεται η ευκαιρία, στα πλαίσια του 8ου Συνεδρίου της ΟΓΕ, να γίνει μια συνάντηση Γυναικείων Οργανώσεων της Ευρώπης και της Μ. Ανατολής, με σκοπό τη συμφωνία μας για ένα κοινό πλαίσιο, που θα εξασφαλίζει την κοινή μας στάση και την κοινή μας δράση και μπορεί να συμβάλει θετικά στο Παγκόσμιο Γυναικείο Κίνημα.
Δράση των οργανώσεών μας σε εθνικό επίπεδο
  • Ενημέρωση και αποκάλυψη στους λαούς, και ιδιαίτερα στις γυναίκες, των επιθετικών πολιτικών και των αντιλαϊκών επιλογών, που εκπορεύονται από τους συγκεκριμένους οργανισμούς.

Οι φόρμες των δραστηριοτήτων μας μπορεί να είναι πολυποίκιλες:

  • Συλλογή υπογραφών κάτω από ένα κείμενο και επίδοσή του στο Ευρωκοινοβούλιο, στις εθνικές κυβερνήσεις, στους αρμόδιους της Comission κ.ά.
  • Καταγραφή και συλλογή στοιχείων, για τη θέση της γυναίκας σε κάθε χώρα.
  • Αμεση αντίσταση απ' όλες τις οργανώσεις, ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική επίθεση στην περιοχή μας.
  • Κοινές συναντήσεις σε διαφορετική χώρα κάθε φορά και κοινή παράσταση στην αντίστοιχη εθνική κυβέρνηση.
  • Κοινό ταξίδι των γυναικείων οργανώσεων στην Παλαιστίνη για έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για απόκτηση πατρίδας.
  • Κοινή δράση για:

- Αρση του εμπάργκο σε όσες χώρες έχει επιβληθεί.

- Να μην υλοποιηθεί η απόφαση των ΗΠΑ για την αντιπυραυλική ασπίδα.

- Να μην εφαρμοστεί το Νέο Δόγμα του ΝΑΤΟ και η επέκτασή του.

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη αυτή περιοχή της Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μ. Ανατολής απαιτούν κοινή συνεργασία και δράση και από το οργανωμένο γυναικείο κίνημα. Επίσης, οι παγκόσμιες εξελίξεις απαιτούν κοινή συνεργασία, δράση και αλληλεγγύη προς τις γυναίκες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

- Δημοκρατική Κίνηση Γυναικών Πορτογαλίας

- Ενωση Γυναικών Σουδάν

- Ενωση Γυναικών Αυλώνα Αλβανίας

- Κίνημα Πολιτών Δανίας ενάντια στην ΕΕ (σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ΕΕ)

- Κομμουνιστικό Μέτωπο Γυναικών Γιουγκοσλαβίας

- Ομοσπονδία Αριστερών Γυναικών Σουηδίας

- Ομοσπονδία Γυναικών Κούβας

- Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας

- Παγκύπρια Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων.


Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ