Πέμπτη 18 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΡΓΙΣΙΑ
Αγορά του δικτύου φυσικού αερίου με αντίτιμο 1 δολ.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός της «Gazprom» συνεχίζει την επέκτασή του στην Κεντρική Ασία, έχοντας νέα σχέδια. Ετσι, πρόσφατα η εταιρεία απέκτησε με αντίτιμο μόνο για 1 δολάριο όλο το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου της Κιργισίας, με τους όρους της αποπληρωμής των χρεών της εταιρείας, που μέχρι σήμερα διαχειριζόταν το δίκτυο, αλλά και των επενδύσεων.

Το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου της Κιργισίας, που κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής, και από τότε δεν έχει ανακαινιστεί, καταρρέει. Η χώρα αγοράζει σήμερα πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το Καζαχστάν και το Ουζμπεκιστάν, παρ' όλο που στην Κιργισία υπάρχουν υδρογονάνθρακες. Σημαντικά κοιτάσματα είναι ήδη γνωστά από την εποχή που υπήρχε η Σοβιετική Ενωση. Σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία, τα αποθέματα του «γαλάζιου καυσίμου» φτάνουν έως και τα 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Σήμερα, μόνο το 2% του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Κιργισία προέρχεται από τα δικά της κοιτάσματα.

Η συμφωνία που υπογράφτηκε προϋποθέτει πως η «Gazprom» θα επενδύσει περίπου 20 δισεκατομμύρια ρούβλια τα επόμενα πέντε χρόνια για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου της χώρας και θα αποπληρώσει τα χρέη της ντόπιας εταιρείας «Kyrgyzgas», που σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία φτάνουν περίπου τα 40 εκατομμύρια δολάρια. Ακόμη η συμφωνία απαιτεί από τη ρωσική εταιρεία την αυστηρή τήρηση της τιμολογιακής πολιτικής, που ενέκρινε η κυβέρνηση της Κιργισίας και την αδιάκοπη διασφάλιση της παροχής καυσίμου στο δίκτυο.

Την ίδια ώρα, είναι φανερό, πως η παρουσία της «Gazprom» στην Κιργισία, με την απόκτηση του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου της Κιργισίας, έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, μιας και φέρνει πιο κοντά αυτή τη χώρα στις διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις, που φτιάχνει η Ρωσία στην περιοχή της πρώην ΕΣΣΔ, όπως είναι η «Ευρασιατική Ενωση».

Ως απόδειξη αυτής της μεγαλύτερης πολιτικής προσέγγισης με τη Ρωσία, η Κιργισία καλείται να διακόψει τη λειτουργία της αμερικανικής βάσης στο «Μανάς». Να σημειωθεί πως στο τέλος Ιούνη το κοινοβούλιο της Κιργισίας ψήφισε υπέρ της ακύρωσης της συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Απόφαση που πάρθηκε κάτω κι από την πίεση της ρωσικής πλευράς.

Επιπλέον, το ενεργειακό ρωσικό μονοπώλιο προσβλέπει στην ενίσχυση της θέσης του στην ευαίσθητη περιοχή της Κεντρικής Ασίας και στην εκμετάλλευση των νέων «παρθένων» κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ