Πέμπτη 18 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέσεις των ΗΠΑ στο Παλαιστινιακό

ΑΜΜΑΝ.--

«Αισιόδοξος» ότι το «χάσμα ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους μειώνεται» εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των επαφών του με τους εκπροσώπους των χωρών - μελών του Αραβικού Συνδέσμου αλλά και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Τζον Κέρι δεν έδωσε καμία περαιτέρω πληροφορία, αλλά υποστήριξε ότι «υπάρχει σημαντική βελτίωση». Υπενθυμίζεται ότι ο Κέρι επισκέπτεται την περιοχή για έκτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, αποδεικνύοντας ότι το φλέγον ενδιαφέρον του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να δημιουργηθεί έστω η εντύπωση μιας κάποιας «προόδου» στο παλαιστινιακό, κάτι που εκτιμάται ότι θα διευκολύνει την προώθηση των περαιτέρω σχεδίων του για την περιοχή.

Επίσης, κάλεσε δημόσια την ισραηλινή ηγεσία να «εξετάσει» την πρόταση που είχε και παλιότερα καταθέσει ο Αραβικός Σύνδεσμος (το 2002), με την οποία 22 αραβικές χώρες και άλλες 35 μουσουλμανικές προσφέρουν εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Ισραήλ ως αντάλλαγμα για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής επί αραβικών εδαφών «με δίκαιο τρόπο». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κέρι αναφέρεται στη συγκεκριμένη πρόταση, επιδιώκοντας να την επαναφέρει στο προσκήνιο, χωρίς να είναι σαφές αν όντως η πρόταση αυτή έχει ξανατεθεί προς συζήτηση.

Ο Κέρι, αργά το βράδυ της Τρίτης, συναντήθηκε και με τον Μαχμούντ Αμπάς με τον οποίο είχαν μαραθώνια συζήτηση που διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες μέχρι τα ξημερώματα. Καμία λεπτομέρεια δεν δόθηκε στη δημοσιότητα από τη συζήτηση του Αμπάς με τον Κέρι, αλλά διαρροές από την παλαιστινιακή πλευρά ανέφεραν ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε κάποιου είδους ανακοίνωση, πιθανώς κάποιου τύπου «αναθέρμανσης» της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας πριν αναχωρήσει από την περιοχή την Παρασκευή.

Αργά το βράδυ χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Κέρι στον οποίο τόνισε ότι οι ενέργειες της ΕΕ «δυσκολεύουν» τις προσπάθειες «αναθέρμανσης» του διαλόγου. Ο Νετανιάχου αναφερόταν στην απόφαση της ΕΕ που προβλέπει τερματισμό των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων σε (κυρίως κρατικές) ισραηλινές οντότητες ή ιδρύματα που βρίσκονται ή δραστηριοποιούνται σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ