Πέμπτη 18 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Στο στόχαστρο και των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών

Η Αστον στις συναντήσεις με τη «μεταβατική κυβέρνηση»
Η Αστον στις συναντήσεις με τη «μεταβατική κυβέρνηση»
KAΪΡΟ.--

Σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους των τμημάτων της αστικής τάξης που διαγκωνίζονται, της νέας «μεταβατικής» κυβέρνησης υπό τον έλεγχο του στρατού αλλά και του πολιτικού σκέλους των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» είχε χτες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια Κάθριν Αστον. Η εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού κεφαλαίου σπεύδει στην Αίγυπτο μετά την πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού των ΗΠΑ, προκειμένου τα ευρωενωσιακά μονοπώλια να εξασφαλίσουν μερτικό από τον πλούτο της χώρας. Η Κάθριν Αστον ζήτησε να δει και τον πρώην πρόεδρο Μούρσι, κάτι που δε συνέβη. Εκτός αυτού, η Αστον είδε το μεταβατικό πρόεδρο Αντλι Μανσούρ, τον πρωθυπουργό Χαζίμ αλ Μπιμπλάουι, τον αρχηγό ΓΕΣ, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αλλά και τους Αμρ Ντάραγκ, Μουχάμαντ Μπισρ, από το κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, τον πολιτικό βραχίονα των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», που συνεχίζουν τις διαδηλώσεις και δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση Μπιμπλάουι.

Το ακριβές περιεχόμενο των συναντήσεων της Αστον δεν είχε γίνει γνωστό χτες βράδυ. Αντίθετα, ο αιγυπτιακός Τύπος ήταν γεμάτος από δημοσιεύματα σχετικά με μια «συμβιβαστική πολιτική πρόταση» που είχε πετύχει η ΕΕ για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην αιγυπτιακή πολιτική σκηνή πριν από τρεις μήνες, την οποία φέρεται να απέρριψε τελικά ο πρόεδρος Μούρσι.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, ο Ευρωπαίος ειδικός απεσταλμένος Μπερναντίνο Λεόν, είχε καταφέρει να διαμορφωθεί μια πρόταση που προέβλεπε την αποδοχή εκ μέρους του αντιπολιτευόμενου «Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας» της νομιμοποίησης του προέδρου Μούρσι, το οποίο θα απέσυρε και την απειλή μποϋκοτάζ των βουλευτικών εκλογών, με αντάλλαγμα την αντικατάσταση του πρωθυπουργού Χισάμ Κχαντίλ και πέντε βασικών υπουργών προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση «εθνικής ενότητας».

Σύμφωνα με πηγές, ηγετικά στελέχη του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, όπως ο Σάαντ αλ Κατάτνι, είχαν συμφωνήσει αλλά ο Μούρσι ήταν αυτός που απέρριψε την πρόταση απορρίπτοντας το να τίθενται επί τάπητος «όροι».

Στις εξελίξεις στην Αίγυπτο αναφέρθηκε κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου στο Αμμάν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε ότι η παρέμβαση του στρατού «έσωσε την Αίγυπτο από τον εμφύλιο», δίνοντας ένα ακόμη πιο σαφές στίγμα της στήριξης της Ουάσιγκτον στη νέα κατάσταση. Συμπλήρωσε πάντως, ότι είναι «πολύ νωρίς για να κρίνει κανείς πού οδεύει η Αίγυπτος και να βγάλει συμπεράσματα».

  • Μία γυναίκα και έξι στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επίθεση ενόπλων κατά στρατιωτικού φυλακίου στο βόρειο Σινά, όπως ανακοίνωσε ο στρατός που ενισχύει τις δυνάμεις του στην περιοχή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ