Τετάρτη 24 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Κατάργησε από την πίσω πόρτα τις Συλλογικές Συμβάσεις

Την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των ναυτεργατών στα ποντοπόρα πλοία και την εφαρμογή ατομικών συμβάσεων, έχει ήδη επιβάλει εν κρυπτώ η κυβέρνηση εδώ και 20 μέρες! Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται σε απόφαση που υπογράφτηκε από τους υπουργούς Υγείας και Ναυτιλίας, η οποία δημοσιεύτηκε στις 5 Ιούλη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Με τη διάταξη αυτή, η κυβέρνηση με ύπουλο τρόπο έθεσε σε εφαρμογή το γνωστό άρθρο 19 του εκτρωματικού νομοσχεδίου «Για την Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ» και το οποίο άρθρο είχε καταψηφιστεί από τη Βουλή!

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την υπουργική απόφαση 3522.2/08/2013, με τίτλο: «Κανονισμός για την εφαρμογή απαιτήσεων της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας 2006 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας». Η υπουργική απόφαση αφορά ακριβώς την έκδοση κανονισμού, για να ενεργοποιηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή η Διεθνής Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας (MLC 2006), ο οποίος έχει κυρωθεί από τη Βουλή με το νόμο 4078/2012.

Το άρθρο 6 της υπουργικής απόφασης, είναι η αντιγραφή του άρθρου 19 που είχε καταψηφιστεί από τη βουλή και αναφέρει επί λέξει: «Σε περίπτωση που δεν υφίσταται σε ισχύ Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει εφαρμογή, οι όροι και οι συνθήκες ναυτολόγησης του ναυτικού συμφωνούνται ελεύθερα από τα συμβαλλόμενα μέρη και καταχωρούνται στη γραπτή σύμβαση». Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση στο όνομα της ενίσχυσης της ήδη τρελής κερδοφορίας των εφοπλιστών, ήδη θεσμοθέτησε τις ατομικές συμβάσεις, αρχίζοντας από τα κατώτερα πληρώματα των ποντοπόρων πλοίων.

Σε δελτίο Τύπου των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ επισημαίνεται επίσης ότι η διάταξη αυτή στην υπουργική απόφαση παραβιάζει «και τον ίδιο το νόμο 4078/2012 που κύρωσε την Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας (MLC2006)» όπου αναφέρεται ότι: «... η υιοθέτηση οποιασδήποτε Σύμβασης ή Σύστασης από τη Συνδιάσκεψη ή η επικύρωση οποιασδήποτε Σύμβασης από οποιοδήποτε Μέλος δεν θεωρείται ότι επηρεάζει οποιονδήποτε νόμο, απόφαση, έθιμο ή συμφωνία που διασφαλίζει ευνοϊκότερες συνθήκες στους εργαζόμενους που αφορά σε σχέση με αυτές που προβλέπονται στη Σύμβαση ή τη Σύσταση».

Τα σωματεία υπογραμμίζουν ότι με την υπουργική απόφαση καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών και απαιτούν άμεσα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ