Τετάρτη 24 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ
Μέτωπο εργαζομένων - αυταπασχολουμένων για την υπεράσπισή της

Συγκέντρωση και πορεία χτες στην Αθήνα

Μια πρώτη απάντηση στην απόπειρα της κυβέρνησης να καταργήσει την κυριακάτικη αργία έστειλαν χτες το απόγευμα εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες μαζί με τις ενώσεις αυτοαπασχολουμένων και μικρών εμπόρων συμμετέχοντας στη συγκέντρωση της Ομόνοιας και πραγματοποιώντας στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα.

Με σύνθημα «Οχι στην κατάργηση της Κυριακής αργίας - Δεν την παραδίδουμε στα μονοπώλια», εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι σε κοινό μέτωπο έστειλαν μήνυμα στο μεγάλο κεφάλαιο πως δε θα γίνουν βορά στις ορέξεις του. Πως θα αντιταχθούν στις απαιτήσεις των πολυεθνικών που τους θέλουν να δουλεύουν σαν σκλάβους «ήλιο με ήλιο».

Απ' τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης απευθύνονται διαρκώς καλέσματα προς τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους να μη κάνουν βήμα πίσω: «Στο λαό δε λείπει ο χρόνος για να ψωνίσει - λείπουν τα χρήματα».

Ομιλητές στη συγκέντρωση ήταν ο Στάθης Σαχινίδης πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοαπασχολουμένων - Επαγγελματιών - Εμπόρων Αθήνας και ο Νίκος Τζώρτζης πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά.


Ακολούθησε πορεία από την Ομόνοια, μέσω Αθηνάς και Ερμού στο Σύνταγμα και από εκεί στη Βουλή. Τα συνθήματα δε σταμάτησαν λεπτό: «Την Κυριακή αργία καταργούν, τα κέρδη τους αυξάνουν, την εργατιά χτυπούν», «Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, να μην καταργηθεί η Κυριακή αργία» και «Κανένας φόβος καμιά υποταγή, όλοι στον αγώνα, η Κυριακή αργία, να μην καταργηθεί». Ταυτόχρονα μοιράζονταν ανακοινώσεις ενώ από τα μεγάφωνα ενημέρωναν εμποροϋπαλλήλους και μικρούς επαγγελματίες για τις επιπτώσεις της κατάργησης. Μια ξεχωριστή στάση έκανε η πορεία έξω από το πολυκατάστημα «Αττικα», στην Πανεπιστημίου, ένα από τα μεγαθήρια που περιμένει να κλείσουν όλοι γύρω για να δουλέψει αυτό.

Παρών έδωσε στη συγκέντρωση και αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Στη Θεσσαλονίκη

Στον πεζόδρομο στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους, εργαζόμενοι από το εμπόριο και άλλους κλάδους, μαζί με τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, διαδήλωσαν την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης - μονοπωλίων.

Στη συγκέντρωση μίλησαν η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και ο Σταύρος Μουμουλίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου. Σημείωσαν πως μόνο η συμμαχία των εργαζόμενων, με τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, αλλά και με τους εργαζόμενους καταναλωτές, είναι ικανή να αντιπαλέψει το αντιλαϊκό μπλοκ κυβέρνησης, μονοπωλίων, Ευρωπαϊκής Ενωσης, να αντιπαλέψει με συνέπεια κάθε προσπάθεια κατάργησης της αργίας της Κυριακής. Και κάλεσαν κάθε εμποροϋπάλληλο, αυτοαπασχολούμενο, κάθε έναν και καθεμιά, να δυναμώσει την κοινή δράση, τον αγώνα απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο. Ακολούθησε μαχητική πορεία στο κέντρο της αγοράς.

Σε άλλες πόλεις

Με συγκεντρώσεις, πικετοφορίες και εξορμήσεις στις γειτονιές και τα μαγαζιά διαδήλωσαν από κοινού εργαζόμενοι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι και σε άλλες πόλεις ενάντια στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Συγκεκριμένα, εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Κεφαλονιά, Κόρινθο, Λαμία, κλπ. Πικετοφορίες έγιναν σε Πάτρα, Βόλο, Γιάννενα και αλλού. Κάλεσμα στη συγκέντρωση και στην πορεία που οργάνωσε στη Χαλκίδα το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων απεύθυνε ο Εμπορικός Σύλλογος της περιοχής. Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης συγκεντρώθηκαν και υπογραφές ενάντια στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής, ενώ η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στην Ξάνθη έγινε μαχητικό συλλαλητήριο με πρωτοβουλία της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων και της Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ. Στη συγκέντρωση συμμετείχε με αντιπροσωπεία και η ΕΛΜΕ Ξάνθης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ