Τετάρτη 24 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπίζνες με τον ΤΑΡ

Την ενεργοποίηση της Επιτροπής Ενεργειακού Συντονισμού Ελλάδας - Τουρκίας που προβλέπεται από το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, δρομολόγησαν χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) Γ. Μανιάτης με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ελλάδα Κερίμ Ουράς κατά τη διάρκεια συνάντησής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συνάντησης, βρέθηκε η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ ο οποίος θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη. Ο αγωγός TAP αποτελεί τη συνέχεια του αγωγού TANAP που ξεκινάει από τα σύνορα Αζερμπαϊτζάν - Τουρκίας, διασχίζει το Τουρκικό έδαφος και θα καταλήγει στην Ιταλία, μέσω Ελλάδας και Αλβανίας.

Ο Ελληνας υπουργός, προαναγγέλλοντας νέα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους των δυο χωρών, αναφέρθηκε στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης που θα προκύψουν από την έργα που σχετίζονται με την κατασκευή του ΤΑΡ και υποστήριξε ότι «ο αγωγός φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα και την Τουρκία και σηματοδοτεί μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών». Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρεσβευτής ισχυρίστηκε ότι η «επιλογή της κατασκευής του αγωγού TAP αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την περιοχή».

Στη συνάντηση, επίσης συζητήθηκαν θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας, που σχετίζονται και με τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, την οποία προωθούν οι κυβερνήσεις Ελλάδας - Τουρκίας με στόχο τη δημιουργία καθεστώτος συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών πηγών του Αιγαίου. Θέματα που αναμένεται να τεθούν επί τάπητος και κατά τη διάρκεια της 3ης Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις αρχές του 2014, με τη συμμετοχή και των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Ο Τούρκος πρεσβευτής, μετέφερε στον Ελληνα υπουργό πρόσκληση του υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Τουρκία, την οποία αποδέχτηκε ο Γ. Μανιάτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ