Σάββατο 15 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Πραξικόπημα «φοβάται» ο Χόλμπρουκ

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Για τη δημοκρατία στην Ινδονησία φάνηκε να «ανησυχεί» χτες ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. «Είδαμε ειδήσεις για την πιθανότητα πραξικοπήματος στην Ινδονησία», είπε ο Χόλμπρουκ στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με δημοσιογράφους στην Τζακάρτα. «Ενα τέτοιο ενδεχόμενο μας προκαλεί μείζονα ανησυχία. Θα μπορούσε να προκαλέσει στην Ινδονησία τεράστιες, αν όχι ανεπανόρθωτες, βλάβες», συνέχισε ο Χόλμπρουκ μιλώντας από το γραφείο του στη Ν.Υόρκη.

Οι «ανησυχίες» Χόλμπρουκ δε φαίνεται να στερούνται βάσης, μιας που τελευταία γίνεται ολοένα και πιο έκδηλη η αντίδραση ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων της Ινδονησίας μπροστά στο - μάλλον σοβαρό - ενδεχόμενο να παραπεμφθούν σε δίκη όχι μόνον για την πρόσφατη αιματοχυσία στο Ανατολικό Τιμόρ αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας.

Προχτές, άλλωστε, ο πρόεδρος Ουαχίντ, απέπεμψε τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, αντιστράτηγο Σουντραντζάτ, ο οποίος αν και αρνήθηκε δημοσίως πως ο στρατός ετοιμάζει «συμβατικό» πραξικόπημα, εντούτοις επιβεβαίωσε το γεγονός πως οι Ινδονήσιοι στρατηγοί σχεδιάζουν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις πιέσεις τους στην κυβέρνηση «προκειμένου αυτή να σταματήσει να ανακατεύεται σε υποθέσεις του στρατού». Ο Σουντραντζάτ, που θεωρείται «το δεξί χέρι» του στρατηγού Γουιράντο, πρώην διοικητή του στρατού και νυν υπουργού «Ασφάλειας», δήλωσε τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ