Σάββατο 15 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κατάλληλο προς εφαρμογή, και συνταγματικώς, το 35ωρο

ΠΑΡΙΣΙ.-

Με απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας ανοίγει το δρόμο για την άμεση εφαρμογή του νόμου περί μείωσης των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας σε 35 από 39, απορρίπτοντας τις προσφυγές στις οποίες είχε προχωρήσει η αντιπολίτευση μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου, δεν υπάρχει κανένα σημείο του νόμου που να αντιβαίνει τα άρθρα και τις αρχές του γαλλικού Συντάγματος. Η απόφαση αυτή οδηγεί στην άμεση εφαρμογή του 35ώρου από την 1η Φλεβάρη σε όλες τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζομένους. Οι επιχειρήσεις με λιγότερους εργαζόμενους καλούνται να εφαρμόσουν το 35ωρο την 1η Ιανουαρίου του 2002.

Στη μείωση των εβδομαδίαιων εργασιακών ωρών έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους τόσο πολλά εργασιακά συνδικάτα όσο και εκπρόσωποι της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι εκφράζουν σοβαρότατους φόβους ότι η εφαρμογή του 35ωρου θα οδηγήσει σε μείωση των αποδοχών τους, αλλά και χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, καθώς δε διασφαλίζεται, απαραίτητα, η ύπαρξη συγκεκριμένων ωρών εργασίας ανά ημέρα. Από την πλευρά της, η εργοδοσία, η οποία έχει, επανειλημμένως, ασκήσει πιέσεις για αύξηση των ωρών εργασίας προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός του εργατικού προσωπικού, θεωρεί ασύμφορη, για αυτήν, οικονομικά την εφαρμογή του 35ώρου. Εντελώς αντίθετη είναι, εντούτοις, η άποψη της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία διά στόματος της υπουργού Εργασίας, Μαρτίν Ομπρί, που θεωρείται και εμπνεύστρια του νομοσχεδίου, επιμένει ότι η εφαρμογή του 35ωρου θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για αύξηση των προσλήψεων και για μείωση της ανεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ