Σάββατο 15 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
Ειδικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία
Καταδίκη πέντε Κροατών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

ΧΑΓΗ.-

Ενοχους για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια της βοσνιακής σύρραξης έκρινε χτες πέντε Κροάτες το Ειδικό Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για την πρώην Γιουγκοσλαβία, καταδικάζοντάς τους σε πολυετείς ποινές κάθειρξης.

Ο Ιταλός δικαστής Αντόνιο Κασέσε, μετά από 16 μήνες ακροαματικής διαδικασίας, ανακοίνωσε χτες στη Χάγη την καταδικαστική απόφαση για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αναφερόμενος στη σφαγή περισσότερων των 100 μουσουλμάνων ανδρών, γυναικών και παιδιών στο χωριό Αχμίτσι της Κεντρικής Βοσνίας, την άνοιξη του 1993. «Αδιαμφισβήτητα, αυτό που συνέβη στις 16 Απρίλη του 1993, στο Αχμίτσι, θα καταγραφεί στην ιστορία ως μία από τις πιο απάνθρωπες ενδείξεις της απανθρωπιάς», τόνισε σε κάποιο σημείο της σύνοψης της καταδικαστικής απόφασης, που καταλαμβάνει στο σύνολό της 340 σελίδες.

Ο Βλαντιμίρ Σάντιτς, διοικητής στρατιωτικής μονάδας, καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη, για την οργάνωση και διάπραξη φόνων κατά πολιτών. Ο Ντράγκο Γιόσποβιτς καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ οι Ζόραν, Μίργιαν, και Βλάτκο Κουπρέσκιτς καταδικάστηκαν σε δέκα, οκτώ και έξι χρόνια κάθειρξης για τη συμμετοχή τους στις σφαγές. Ο μόνος από τους κατηγορούμενους που αφέθηκε ελεύθερος ήταν ο Ντράγκαν Πάπιτς λόγω έλλειψης πειστικών καταδικαστικών στοιχείων.

Οι δικηγόροι των πέντε καταδικασθέντων ανακοίνωσαν πως θα ασκήσουν έφεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ