Πέμπτη 26 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Για τον αγώνα των εργαζομένων κατά της ανατροπής του συστήματος Kοινωνικής Aσφάλισης

1. Το ΚΚΕ χαιρετίζει τη μαζική λαϊκή αφύπνιση, την κοινή αγωνιστική δράση των εργαζομένων, που εκδηλώθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση των αντιδραστικών αλλαγών που φέρνει η κυβέρνηση στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αποτελεί μια πρώτη απάντηση, που είναι ανάγκη να δυναμώσει και να έχει προοπτική. Ο αγώνας είναι σε κρίσιμη φάση. Χρειάζεται επιμονή και σταθερότητα στην ενωτική πάλη και επαγρύπνηση να μην περάσουν οι ελιγμοί και ο αποπροσανατολισμός από την πλευρά της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Απέναντι στη λαϊκή οικογένεια του εργατοϋπαλλήλου, του μικρομεσαίου επιχειρηματία, του φτωχού αγρότη, στέκεται ένας ισχυρός συνασπισμός με βασικό πυρήνα την κυβέρνηση και την καπιταλιστική εργοδοσία, αλλά και τη ΝΔ, που ενδιαφέρεται μόνο να παραπλανήσει το λαό με τα δημαγωγικά της κηρύγματα. Υπάρχουν διδάγματα που δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Αν έγκαιρα το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα είχε οργανώσει τη μαζική αντίσταση, τον ενωτικό αγώνα του, θα είχε αποτρέψει ορισμένες επιλογές, θα ήταν ακόμα πιο έτοιμο να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση.

2. Σήμερα, ακόμα περισσότερο από χτες, η ζωή απαιτεί να διαμορφωθεί ένα λαϊκό πλειοψηφικό ρεύμα με κορμό το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, μια συμμαχία των εργατοϋπαλλήλων με τα κινήματα των ΕΒΕ, της αγροτιάς, των γυναικών, της νεολαίας, των διανοουμένων και καλλιτεχνών που αντιστέκονται. Ο κοινός αυτός αγώνας, για να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα μέτρα, για να μην πραγματοποιηθεί ο κοινωνικός διάλογος - απάτη, πρέπει να φέρει ταυτόχρονα στην επιφάνεια τις λαϊκές διεκδικήσεις για ένα δημόσιο κοινωνικό σύστημα ασφάλισης, που περιέχει νέα δικαιώματα, τα οποία ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων στον τομέα της συνταξιοδότησης, Υγείας και Πρόνοιας. Η επιθετική διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων είναι η καλύτερη απάντηση στην κατάργηση κεκτημένων, στην επιλογή ενός καθεστώτος, όπου ο εργαζόμενος δε θα έχει συλλογική κάλυψη και ασφάλεια, θα ζει με συντάξεις πείνας, θα είναι αβοήθητος ουσιαστικά στον τομέα πρόληψης, Υγείας, Πρόνοιας.

Η ανατροπή στο καθεστώς της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν έχει αφετηρία τα σημερινά μέτρα. Εχει ξεκινήσει με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται εδώ και χρόνια, ιδιαίτερα την τελευταία 10ετία. Η πρώτη αρχή έγινε επί ΝΔ με τους αντιασφαλιστικούς «νόμους Σιούφα», όπου τέθηκαν οι βάσεις για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων. Νόμους που διατήρησε το ΠΑΣΟΚ, για να τους χρησιμοποιήσει σήμερα ως εφαλτήριο για νέα πιο σκληρά, σε βάθος και προοπτική, μέτρα. Επομένως, ακόμα και αν η κυβέρνηση, κάτω από τη λαϊκή πίεση, αποσύρει τα σημερινά μέτρα, δε θα δημιουργηθεί αυτόματα θετική μηδενική βάση. Η αντιμετώπιση της πιο σκληρής επίθεσης της 10ετίας δεν μπορεί να γίνει ξεκομμένα, αποσπασμένα από όλους εκείνους τους παράγοντες που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με την Κοινωνική Ασφάλιση: Με το δικαίωμα της εργασίας για όλους, με την καταπολέμηση της ανεργίας, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, με τη δράση των καπιταλιστικών επιχειρήσεων στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών και της Παιδείας, με την εμπορευματοποίηση και το κυνήγι του υπερκέρδους, με το θέμα της ασφάλισης όλων των Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων. Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι αναπόσπαστα εξαρτημένη από το ύψος των μισθών και παροχών, από την αγοραστική ικανότητα των εισοδημάτων, που σήμερα έχουν πάρει τον κατήφορο. Η μερική απασχόληση πάει χέρι - χέρι με τη μερική σύνταξη και την ακριβή ιδιωτική κοινωνική περίθαλψη, η ανεργία με τη φτώχεια. Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν κατευθείαν επίδραση - και χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένο νομικό καθεστώς - στην υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση του συστήματος συντάξεων, Υγείας και Πρόνοιας.

Η αντιδραστική επίθεση κυβέρνησης, εργοδοσίας, των πολιτικών δυνάμεων που υπηρετούν το κεφάλαιο δεν έχει μόνο στόχο να διασφαλίσει τα κέρδη και τα κεφάλαια. Εχει γενικότερο πολιτικό στόχο, να υποτάξει και τη συνείδηση των εργαζομένων, να τους διαιρέσει και να τους τρομοκρατήσει. Να τους μετατρέψει σε επαίτες, μοιρολάτρες, απαθείς, με απατηλά και αντιδραστικά κηρύγματα, ο καθένας να ενδιαφέρεται για τον εαυτό του και στην καλύτερη περίπτωση για αυτούς που κλείνει η πόρτα του σπιτιού τους. Επομένως, χρειάζεται πολιτική, πολιτιστική ανύψωση της ταξικής συνείδησης του εργαζομένου, βαθύτερη κατανόηση της σημασίας της ταξικής και γενικότερα της λαϊκής αλληλεγγύης, του αδιάλλακτου αγώνα με την καπιταλιστική εργοδοσία, με το μονοπωλιακό κεφάλαιο.

3. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, με αφετηρία την απεργιακή κινητοποίηση της 26ης Απρίλη, την Πρωτομαγιά, να περάσουν σε μια νέα φάση αγωνιστικής ταξικής ενότητας και κοινωνικής συμμαχίας, με κλιμάκωση των ενεργειών και πολύμορφο αγώνα. Να οργανώσουν τον αγώνα τους με βάση τον κάθε τόπο δουλιάς, και να πάρει τη μορφή γενικευμένου πανελλαδικού αγώνα. Να αψηφήσουν την εργοδοτική τρομοκρατία, περιφρουρώντας το δικαίωμα στην απεργία, το δικαίωμα στον αγώνα, στη διαδήλωση, το δικαίωμα στην αλληλεγγύη.

Να γυρίσουν την πλάτη σε όλους εκείνους που άμεσα ή έμμεσα τους καλούν να αναδιπλωθούν στο στενό επαγγελματικό, κλαδικό συμφέρον, σ' αυτούς που προσπαθούν να τους διαιρέσουν, να τους κρατήσουν σε μια εγωιστική αναζήτηση ατομικής λύσης, για «το δικό μου πρόβλημα», ή το πολύ για «το δικό μου ταμείο». Να αψηφήσουν αυτούς που θέλουν να τους διασπάσουν, προβάλλοντας τις διαφορές μισθών και παροχών, τις διαφορές ηλικίας, το δήθεν χάσμα των γενεών, την ψευτοαντίθεση εργαζόμενοι στα ευγενή ή μη ευγενή ταμεία, τη διαίρεση κέντρο - περιφέρεια.

Οι εργαζόμενοι να πάρουν ενεργό μέρος σε μαζικές διαδικασίες στα σωματεία, στους χώρους δουλιάς, ώστε μαζικά και συλλογικά να αποφασίζουν το επόμενο βήμα τους. Να ξέρουν ότι στο μεγάλο ρεύμα που αναπτύσσεται υπάρχουν και θα υπάρξουν και εκείνοι που θα θελήσουν να κρατήσουν τον αγώνα ελεγχόμενο, εντός των τειχών της κυρίαρχης πολιτικής.

4. Είναι εκ του πονηρού, σκόπιμες και υποβολιμαίες, οι επιθέσεις που εξαπολύονται κατά του ΚΚΕ ότι επιθυμεί τη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος, της ενότητάς του. Τέτοιες επιθέσεις ένα σκοπό έχουν: Να συγκαλύψουν τις ευθύνες εκείνων που αρνήθηκαν πολλές φορές τις προτάσεις των κομμουνιστών, των ταξικών δυνάμεων, να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση των εργαζομένων για τα σημερινά μέτρα, έγκαιρη οργάνωση της πάλης. Είναι προσπάθειες εκείνων που βάφτισαν πεζοδρόμιο τις εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις. Η πολιτική γραμμή του ΚΚΕ για την ενότητα και κοινή δράση σε ταξική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση έχει ήδη επιβεβαιωθεί. Αποτέλεσε έναν παράγοντα, με τη δράση και άλλων ριζοσπαστικών δυνάμεων, που συνέβαλαν στη σημερινή αφύπνιση, σε συνδυασμό βεβαίως με τη σφοδρότητα των μέτρων που προωθούνται.

Το ΚΚΕ από τη θεωρία, το χαρακτήρα του, και προπάντων από την πείρα του, γνωρίζει πολύ καλά τι όπλο αποτελεί η ταξική ενότητα, η ενότητα δράσης της εργατικής τάξης. Η κοινή δράση είναι το ζητούμενο, και ο δρόμος προς αυτήν περνάει μέσα από την πολιτική και κοινωνική χειραφέτηση των εργαζομένων από την κυρίαρχη πολιτική, από τη λογική της ταξικής συνεργασίας, από την πολιτική που ταυτίζει τα συμφέροντα της χώρας και του λαού με την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, τον διεθνικών ομίλων.

Η κοινή δράση και η αποτελεσματικότητα των αγώνων θα ανεβεί σε υψηλότερο επίπεδο, θα φέρει καρπούς, στο βαθμό που οι εργαζόμενοι βγάλουν γενικότερα πολιτικά συμπεράσματα για τις βαθύτερες αιτίες, για τους παράγοντες και τους υπεύθυνους της σημερινής κατάστασης. Αυτοί οι αγώνες που γίνονται, αυτοί που θα έρθουν, πρέπει να βρουν την ολοκλήρωσή τους στην πορεία με τη μαζική εγκατάλειψη και απόρριψη της πολιτικής των δύο κύριων υπεύθυνων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που έθρεψαν με τεράστια κέρδη το μεγάλο κεφάλαιο.

Η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο θα δώσει δύναμη και προοπτική στον αγώνα, θα χαλάσει τα σχέδια όλων αυτών που, σε κρίσιμες στιγμές του αγώνα, προβάλλουν συνταγές ταξικής συνεργασίας, του λεγόμενου όπλου του κοινωνικού διαλόγου.

Η συσπείρωση και κοινή δράση με το ΚΚΕ, η ενίσχυση του ΚΚΕ, είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του αγώνα, για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου, ώστε να αποκτήσει ο καθημερινός αγώνας προοπτική.

Τρίτη, 24 Απρίλη 2001

ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ